DruštvoVIJESTI

Izjednačiti koeficijente sa ostalim budžetskim korisnicima

BANJALUKA – Granski sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske u narednom periodu insistiraće na izjednačavanju koeficijenata plata za nastavni kadar sa ostalim budžetskim korisnicima, izjavio je danas predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić.

Gnjatić je istakao da nisu izjednačeni koeficijenti ni u osnovnom i srednjem obrazovanju, navodeći da nastavnik sa višom stručnom spremom ima koeficijent 8,5, profesor sa visokom stručnom spremom 9,5, a u srednjem obrazovanju profesor ima koeficijent 10.

„Učiteljima zovemo lica u svim nivoima obrazovanja, od najnižeg do visokog obrazovanja, jer mi imamo zvanja `stari dobri učitelj`, iako je to profesor razredne nastave, u višim razredima zovemo ih nastavnik, a profesor u srednjim školama, iako su praktično svi profesori“, rekao je Gnjatić novinarima tokom „Časa za kvalitetnije obrazovanje u Srpskoj“.

On je dodao da „Čas za kvalitetnije obrazovanje u Republici Srpskoj“, koji je upriličen povodom 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja, pokazuje da je bitno stvoriti kvalitetnu saradnju sa svim nadležnim institucijama da bi se dobijalo kvalitetnije i bolje obrazovanje.

Gnjatić je naglasio da kvalitetno obrazovanje podrazumijeva i kvalitetne nastavnike, ističući da i nastavnici moraju da se obrazuju u skladu sa vremenom, odnosno da praktikuju cjeloživotno obrazovanje.

„Zbog toga insistiramo i insistiraćemo kod nadležnih institucija da se nastavnom kadru omogući napredovanje i sticanje novih znanja u primjeni savremenih metoda i oblika rada“, naglasio je Gnjatić.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close