14.3 C
Zvornik
04. март 2024.

Grad Sarajevo pred kolapsom

SARAJEVO – Gradu Sarajevu prijeti finansijski kolaps, a time i gašenje institucije glavnog grada BiH, jer je usvajanjem, odnosno stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH /FBiH/, federalni Parlament isključio grad iz finansiranja.

Nakon što je na snagu stupila izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, Vlada Kantona Sarajevo je ocijenila da nije obavezna da nastavi da finansira  grad Sarajevo i 15. maja ove godine uplatila je posljednju tranšu koju je grad dobijao kao grant.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, zamjenik gradonačelnika Ranko Čović, predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić i njegovi zamjenici Miro Lazović i Gradimir Gojer danas su tim povodom održali konferenciju za novinare da bi javnost upoznali o preduzetim i planiranim mjerama i aktivnostima za rješavanje novonastalog problema finansiranja grada Sarajeva.

„Stupanjem na snagu ovoga zakona, došlo je do povreda prava grada Sarajeva na lokalnu samoupravu. Naime, FBiH je preuzela finansiranje svih jedinica lokalne samouprave s tim da je grad Sarajevo, takođe, jedinicu lokalne samouprave, isključila iz finansiranja“, upozorio je Komšić.

On je podsjetio da se grad Sarajevo godinama finansira tekućim grantom Kantona Sarajevo, koji se vremenom smanjivao, da bi u 2014. godini bio sveden na minimum, od 5.300.000 KM.

Komšić smatra da su prilikom donošenja ovog zakona prekršeni ključni propisi i odredbe Ustava FBiH, Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakon o principima lokalne samouprave FBiH.

„Nije poznato  da postoji država da nema glavni grad. Na ovaj način gradu Sarajevu upućena je politička poruka iz federalnog parlamenta da ne žele Sarajevo kao glavni grad. S druge strane, u ekonomskom smislu ovo znači da se radikalno, gotovo do prestanka, sužavaju funkcije grada Sarajeva“, naglasio je Komšić.

On smatra da je trajno rješenje u finansiranju grada Sarajeva iz budžeta FBiH, jer je grad definisan kao jedinica lokalne samouprave.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se