12 C
Zvornik
19. април 2024.

Fond PIO RS – Zbog isplata penzionerima iz FBiH šteta 887 miliona KM

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske pretrpio je od 2005. godine finansijsku štetu od 887 miliona KM na ime isplate korisnika koji su penziju do 1992. zaradili u Federaciji BiH, rečeno je u Fondu PIO Srpske.

Nakon višegodišnjeg sudskog spora Fonda PIO Srpske i Federalnog zavoda PIO/MIO o preuzimanju na isplatu prijeratnih korisnika prava na penziju, koji su pravo ostvarili do 30. aprila 1992. godine na području sadašnje FBiH, federalni zavod počeo je preuzimati ove korisnike tek u februru 2013. godine, i za 20 mjeseci preuzeo je 224 korisnika, što potvrđuje da se taj proces odvija sporo.

„Јoš prije četiri godine iz federalnog zavoda potvrđeno je da je prispjelo oko 17.000 pojedinačnih zahtjeva za povratak na isplatu, na koje uglavnom nije ni dat nikakav odgovor ili je odgovoreno negativno. Procjene su da status penzionera povratnika iz Srpske u FBiH ima više od 4.000 prijeratnih korisnika, pa svega 224 preuzeta korisnika govori da se taj proces odvija `puževim korakom`“, navode iz Fonda PIO Srpske.

Simbolično odvijanje ovog procesa dobrim dijelom je uzrokovano veoma komplikovanom procedurom koju federalna administracija, nerijetko, mimo propisa, pooštrava, zahtijevajući često i dokumenta koja nisu propisana. Izvodi se i računica da će penzija biti manja nego u Srpskoj, a, prema tvrdnjama korisnika, dešava se da administracija u Federaciji prilikom informisanja ili podnošenja zahtjeva bude neljubazna i neprofesionalna, navode u Fondu PIO Srpske.

Iz Fonda podsjećaju da je od ukupno 38.000 prijeratnih korisnika, koliko je bilo u aprilu 2005. godine, zaključno sa 30. septembrom 2014. godine, preostalo živih 19.948 korisnika, za čiju isplatu Fond PIO trenutno izdvaja 6,77 miliona KM na mjesečnom nivou.

Od aprila 2005. do kraja septembra 2014. godine, ne dočekavši da ostvari pravo, umrlo je više od 18.000 korisnika, jer je riječ o starijoj generaciji ljudi.

Za protekli period, zaključno sa septembrom 2014. godine, Fond PIO pretrpio je štetu od 887 miliona KM.

Fond PIO Republike Srpske insistira na poštivanju principa isplate penzije prema mjestu zarade ili mjestu posljednjeg osiguranja, što je univerzalni princip u penzijskom osiguranju u cijeloj Evropi i svijetu.

Iz republičkog Fonda podsjećaju da je ovaj proces počeo na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Šekerović i Pašalić protiv BiH“, od marta 2011. godine, kojom je naloženo FBiH da otkloni izvore diskriminacije i promijeni svoje penzijsko zakonodavstvo da omogući povratak na isplatu kod Federalnog zavoda PIO/MIO povratnicima iz Srpske u FBiH.

Nakon 16 mjeseci od toga, i nakon tri prijave koje su zbog neprovođenja presude „Šekerović i Pašalić protiv BiH“ Komitetu za nadgledanje provođenja presuda suda u Strazburu podnosili Fond PIO i Udruženje penzionera Srpske, u junu 2012. donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PIO FBiH, a potom u oktobru 2013. i Pravilnik o ostvarivanju prava, te Federalani zavod tek u februaru 2013. godine počinje sa preuzimanjem na isplatu prijeratnih korisnika prava na penziju.

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom osiguranju FBiH i pravilniku koji pobliže reguliše provođenje ovog zakona, pravo na ponovnu isplatu kod federalnog zavoda priznaje se samo povratnicima iz Srpske u FBiH, koji su pravo na penziju ostvarili do 30. aprila 1992. godine, ali ne i ostalim povratnicima ili izbjeglim na primjer iz Srbije, zapadnoevropskih država, kao i ne svim povratnicima iz Srpske, što je okarakterisano kao dodatno diskriminišući odnos prema ovim ljudima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se