Džihadisti iz BiH prelaze u radikalnije formacije

BANJALUKA – Džihadisti iz BiH koji ratuju u Siriji i Iraku u posljednje vrijeme masovno prelaze iz pokreta „Al Nusra“ bliskog „Al-Kaidi“ u redove mnogo radikalnije terorističke organizacije Islamska država (IS), piše današnji Glas Srpske.

Kaže to sagovornik „Glasa Srpske“ blizak bezbjednosnim strukturama i napominje da je u IS donedavno bilo dvadesetak ratnika iz BiH, a da ih je sada više od 120. Ističe da se svi nalaze u jedinici kojom komanduje jedan od najradikalnijih vojnih komandanata IS Abu Omer al Šišani. Borce iz BiH i iz zemalja regiona u Al Šišanijevu jedinicu direktno je vrbovao i slao vehabijski vođa u BiH Husein Bilal Bosnić koji je nedavno uhapšen u policijskoj akciji „Damask“ upravo zbog organizovanja odlaska državljana BiH na strana ratišta.

– U IS je prešao komandant jedne od najekstremnijih formacija Bajro Ikanović iz sarajevske opštine Hadžići i sa sobom poveo jedinicu u kojoj su 34 borca. On kontroliše dolaske džihadista na sirijsko ratište koje vrbuju od Hadžića do Zenice – kaže sagovornik „Glasa“.

Pojašnjava da je glavna veza Ikanovića, koji je u BiH odležao četvorogodišnju kaznu zatvora zbog pripremanja terorističkog napada, vehabije Dževad Gološ iz Mostara uz čije posredovanje je u Siriju otišao veliki broj mladića iz BiH. Gološ je studirao u Siriji, a zbog sukoba s rukovodstvom Islamske zajednice u Mostaru izbačen je iz te vjerske institucije.

– Iz „Al Nusre“ u IS prešli su i Sarajlija Edis Velić koji je u BiH osuđen zbog terorizma kao pripadnik grupe Rijada Rustempašića. Velić je brat Elmedina Velića koji je u septembru prošle godine poginuo u Siriji. Tuzlak Mirzet Mahmutović već je skoro dvije godine na sirijskom ratištu, a iz „Al Nusre“ u jedinicu Al Šišanija prešao je prije pola godine – kaže izvor „Glasa Srpske“.

Back to top button