18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dobra bezbjednosna situacija

BANJALUKA – Bezbjednosna situacija na području Republike Srpske je dobra i do sada nema registrovanih djela koja bi ometala izborni proces, saopšteno je večeras iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

Ministarstvo je obavijestilo Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH o novim događajima, a odnose se na narušavanje javnog reda i mira u Nevesinju u 15.10 časova kada je nepoznati muškarac verbalno vrijeđao predsjednika biračkog odbora.

Policijski službenici su na licu mjesta zatekli navedeno lice i utvrdili identitet, te ga udaljili sa biračkog mjesta, i protiv njega slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

U 16.00 časova u Policijsku stanicu Lauš u Banjaluci građanin je predao krivičnu prijavu u pisanoj formi protiv muškarca, te naveo da je u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Pavići u 13.00 časova muškarac sa grupom od oko 20 nepoznatih lica ometao izborni proces na tom glasačkom mjestu.

Izvršenom provjerom navoda prijave posredstvom policijskog službenika koji obezbjeđuje biračko mjesto i predsjednika Biračkog odbora, konstatovano je da opisani događaj nije primijećen.

U policijsku stanicu Gradiška prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira u na izbornom mjestu u mjestu Berek u 15.40 časova, u kojem je jedan muškarac fizički nasrnuo na posmatrača na glasačkom mjestu, predstavnika SDS-a, koga je udario pesnicom u lice.

Policijski službenici su napadača udaljili sa lica mjesta, a protiv te osobe biće preduzete mjere po Zakonu o javnom redu i miru.

U 16.00 časova u mjestu Prijebljezi, opština Srbac, alkoholisani muškarac je na biračkom mjestu verbalno ometao glasanje, zbog čega je prekinut proces glasanja u trajanju od 15 minuta.

Policijski službenici su ga uhapsili i biće zadržan do otrežnjenja. Slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić obavijestio je Izborni štab MUP-a da je dobio anonimnu prijavu da se u kafe baru „Milenijum“ u Banjaluci vrši otvoreno navođenje građana na glasanje, a zauzvrat im se nudi novac.

Policijski službenici su izvršili provjere navoda prijave, te utvrdili da je riječ o neistinitim navodima.

U 17.14 časova Izborni štab MUP-a dobio je informaciju da je u Bijeljini nepoznati muškarac verbalno vrijeđao članove biračkog odbora. Nakon pronalaska prijavljenog lica protiv te osobe slijede predviđene mjere i radnje Zakonom o javnom redu i miru.

U 13.40 časova u Policijskoj stanici Vlasenica prijavljeno je da je na glasačkom mjestu u naselju Piskavice muškarac narušavao javni red i mir psovkama i vrijeđanjem članova biračkog mjesta. Policija je identifikovala prestupnika koji prekršajno sankcionisan po Zakonu o javnom redu i miru.

U 17.15 časova Policijskoj stanici Pale prijavljeno je da je na glasačko mjesto na Palama došao nepoznati muškarac sa ličnom kartom drugog lica u namjeri da glasa.

Tom prilikom članovi biračkog odbora utvrdili su da je riječ o zloupotrebi tuđeg identiteta s ciljem glasanja. Navedeni muškarac je nakon toga odbacio ličnu kartu, te se udaljio u nepoznatom pravcu.

U toku je operativni rad na pronalasku i identifikovanju za sada nepoznatog lica.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se