25.4 C
Zvornik
24. јул 2024.

Čović: Federalizacija je nužna, ali to ne znači razbijanje BiH

SARAJEVO – Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je večeras u intervjuu za BHRT da je federalizacija Bosne i Hercegovine nužna jer je postojeće stanje neodrživo, ali da zalaganje za federalizaciju ne znači razbijanje Bosne i Hercegovine kako to neki shvataju.

Naglasio je da HDZ BiH i stranke okupljene oko njega na ovim izborima snažno zagovaraju Bosnu i Hercegovinu i napominju da je ona njihova domovina, ali je žele urediti po mjeri i čovjeka i sva tri konstitutivna naroda.

– Želimo joj dati jednu demokratičnost, slobodu za svakog pojedinca koji tu želi živjeti. Naravno, želimo evropski put za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se živjeti, a ne iz nje odlaziti – rekao je Čović.

Po njegovim riječima, razbijači Bosne i Hercegovine su oni koji su željeli uništiti Hrvate kao politički narod, a pri tome ocjenjuje da su oni bili najjači u protekle četiri godine, jer su se pokušali poigravati s legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda.

Objašnjavajući prijedlog o tzv. hrvatskoj izbornoj jedinici u Federaciji BiH, Čović je kazao da je to virtuelni projekt koji nema granica i vrijedi samo 24 sata, onoliko koliko traje prebrojavanje glasova za članove Predsjedništva BiH.

Dodao je da ne vidi zašto bi neko ko voli Bosnu i Hercegovinu imao nešto protiv toga, jer je svaka izborna jedinica multietnička, pa bi bila i ta.

Čović je rekao i da je siguran da će u ovoj godini biti izabran mandatar i Vijeće ministara BiH, a time „po vertikali“ formirani i niži nivoi vlasti.

Istakao je da su za HDZ BiH izborni pobjednici u RS i izborni pobjednici u FBiH kod Bošnjaka partneri za formiranje vlasti.

Čović je uvjeren da će vrlo brzo s novoizabranim članovima Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, dogovoriti način rada u Predsjedništvu BiH te da će ta državna institucija biti stabilna i primjer kako se radi.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se