23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Brat albanskog premijera uhapšen pa pušten (foto/video)

BEOGRAD – Američki državljanin Olsi Rama, brat albanskog premijera Edija Rame, koji je bio priveden sinoć u VIP loži stadiona Fudbalskog kluba Partizan, pošto je upravljao dronom sa zastavom „velike Albanije“, pušten je na slobodu.

Očevici su listu „Blic“ prenijeli da je Rama prilikom privođenja pokazao američki pasoš i izjavio da je on „američki državljanin i da mu ništa ne mogu“.

Rama je bio priveden pod osnovanom sumnjom da je organizovao i rukovodio incidentom sa zastavom „velike Albanije“ poslije kojeg je prekinuta fudbalska utakmica reprezentacija Srbije i Albanije.

Kod Rame /45/ je nađen i daljinski upravljač kojim je lično upravljao bespilotnom letjelicom koja je nosila zastavu.

„Blic“ saznaje da su sa Ramom bili privedeni i ostali članovi albanske delegacije koja je sjedela u VIP loži Partizanovog stadiona. I oni su pušteni na slobodu.

Izvor iz MUP-a Srbije tvrdi da je albanska delegacija puštena jer „nije mogao da im se obezbijedi branilac zbog štrajka advokata u Srbiji“. Isti izvor je rekao da će tužilaštvo naknadno odlučiti kako će postupati u ovom slučaju.

Albanska delegacija je sa stadiona otišla na aerodrom „Nikola Tesla“ na čarter let za Tiranu.

Albanska televizija „Njuz 24“ je javila da je ambasador Albanije rekao da su tri osobe zadržane i da su im provjeravani pasoši SAD i da je „došlo do zabune“, a da su četiri osobe poslije pregovora sa srpskom policijom „puštene“ i nisu uhapšene.

Prema nezvaničnim informacijama beogradskih medija, Ramu je priveo načelnik beogradske policije Veselin Milić.

[mom_video type=“youtube“ id=“I0h9mWv2hqA“]

Dron sa zastavom pušten je sa crkve u Humskoj ulici, kod Partizanovog stadiona, gdje je igrana utakmica.

Olsi Rama je naučnik i od marta ove godine radi u kompaniji „Pegasus Komunikejšns sh.p.k“. Prethodno je radio u „Delfinus Medikal Tehnolodžis“ i Institutu za borbu protiv raka Barbara En Karmanos. U SAD je došao u aprilu 1997. godinnj i posjeduje američki pasoš.

Juče ujutro je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ zaustavljena grupa albanskih navijača koji su nosili albanske zastave i kape sa oznakom terorističke Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/.

Srpski organi bezbjednosti nisu htjeli da ih puste da uđu u zemlju, nakon čega su intervenisali diplomate iz pojedinih visokih evropskih krugova, navodi „Blic“.

Organi bezbjednosti su nakon takve intervencije pustili grupu da uđe, a upravo su oni učestvovali u incidentu sa zastavom mape „Velike Albanije“.

[mom_video type=“youtube“ id=“uDs5mwNRY7U“]

Mladi Mitrović skinuo zastavu velike Albanije

Štoper srpske reprezentacije Stefan Mitrović čovek je koji je obustavio operaciju velike provokacije domaće publike u Humskoj na susretu Srbije i Albanije i skinuo zastavu sa mapom tzv. velike Albanije koja je uz pomoć drona nadletala stadion Partizana.

Mitrović skinuo zastavu Velike AlbanijeKada se pogleda snimak, jasno se vidi da Mitrović iz skoka dohvatio zastavu, a zatim mirno nastavio da vuče kanap kako bi spustio i dron. Sve vrijeme se ponašao dostojanstveno, nije provocirao albanske fudbalere, niti je zastavu gužvao ili cjepao, iako mu to niko od domaće publike na stadionu sigurno ne bi zamjerio.

Uprkos njegovom mirnom potezu i nastojanju da se utakmica nastavi, igrači Albanije su dotrčali do defanzivca Srbije i počeli da ga guraju i stvaraju gužvu, iz čega se izrodio haos.

Nije ovo debi Mitrovićev, ali kao da jeste, jer mu je tek druga utakmica u dresu „orlova“, a ni kriv i dužan dopao je u ovu situaciju.

Mitrović, koji je 22. maja 1990. godine rođen u Beogradu, započeo je profesionalnu karijeru u Petržalci iz Bratislave, a onda se posle Zbrojovka Brna vratio u domovinu, u Metalac iz Gornjeg Milanovca. Tu se malo zadržao, jer je već u 2012. godini našao angažman u Kortriku, gde je postigao jedina tri gola u karijeri.

Ipak, čekala ga je selidba u Benfiku, gde je bio najavljen kao član tadašnje velike srpske kolonije, ali se nije izborio za poziciju, te je odatle nastavio put, ovoga puta u susjednu Španiju. Valjadolid ga je predstavio kao veliko pojačanje, ali je to bila samo pozajmica, tako da je od ove sezone član njemačkog Frajburga.

Šta je sve na zastavi sa drona?

Zastava koja je izazvala prekid utakmice Srbija – Albanija, sadrži mapu Velike Albanije, u koju su Kosovo, djelovi Grčke, Srbije, po pola Makedonije i Crne Gore.

Zastava Velike Albanije na utakmici Srbija - AlbanijaPored mape na zastavi su bili likovi političar Ismaila Đemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija.

Velika Albanija je težnja koja se javlja na političkoj sceni te zemlje još od kraja XIX vijeka i Prizrenske lige. Tokom Drugog svjetskog rata italijanske okupacione vlasti uključile su u sastav Albanije mnoge od teritorija sa mape.

Osim kompletne Republike Albanije i Kosova, u sastav Velike Albanije sa mape ulazi gotovo polovina Crne Gore, uključujući Podgoricu, gotovo polovina Makedonije, uključujući Skoplje. gotovo kompletna sjeverozapadna Grčka, od prevlake na Prevezi, uključujući Krf i Janjinu, kao i djelove unutrašnjosti Srbije – Preševo, Bujanovac, Medveđu, Sandžak i Toplicu. Prije dvije godine, tokom proslave vijeka nezavisnosti Albanije, tadašnji premijer Salji Beriša rekao je da se albanske zemlje prostiru od Preveze do Preševa i od Skoplja do Podgorice, što je izazvalo priličan diplomatski incident. Beriša je poslije prekida utakmice sinoć nazvao Srbe varvarima na svom fejsbuk profilu.

Ko su likovi na zastavi

Dva čovjeka čiji su likovi bili na zastavi koja je isprovocirala nerede na stadionu Partizana su političar Ismail Đemali i ratni vođa Isa Boljetini. Boletini je rođen u Boletinu kod Kosovske Mitrovice 1864. godine, bio je jedan od pionira borbe za albansku nezavisnost, a u Balkanskim ratovima borio se protiv Srbije. Ismail Đemali je albanski državnik koji je učestvovao u pisanju albanske deklaracije nezavisnosti. Bio je prvi premijer i ministar spoljnih poslova nezavisne Albanije od 1912. do 1914. godine.

Isa Boljetini je rođen kao Isa Peci, ali je promjenio prezime po mjestu svog rođenja. Krajem XIX vijeka bio je jedan od boraca za albansku nezavisnost, a 1881. godine je učestovavao u bitci albanskih snaga sa Otomanskom vojskom kod Slivove.

1902. godine je uspostavljen ruski konzulat u Kosovskoj Mitrovici, a Boletini je tom prilikom prijetio da će svim Srbijma koji budu radili u konzulatu zapaliti kuće.

Poslije Mladoturske revolucije 1909. godine sukobio se sa svojim trupama turskoj armiji koja je brojala 7,000 ljudi. Bio je ministar vojske u privremenoj Vladi Albanije koja je funkcionisala 1913. godine, a u tom periodu je napao dva srpska garnizona kod Debra. U Prvom svjetskom ratu takođe se borio protiv srpskih trupa.

Ismail Đemali rođen je 1844. godine u Flori, a umro je 75 godina kasnije u Peruđi. Bio je lider Albanskog nacionalnog pokreta. Radio je u službi Otomanske imperije, bio je upravitelj više gradova na Balkanu. Poslije promjena u Otomanskoj imperiji bio je u nemilosti vlasti, protjeran je u Anadoliju i zatražio je britanski azil.

Poslije Mladoturske revolucije postao je poslanik u parlamentu Turske, Tokom ustanka u Albaniji 1911. godine, koji je podržao crnogorski kralj Nikola I, pridružio se vođama ustanka.

Albanija je 28. novembra 1912. godine postala nezavisna država, a on je učestvovao u pisanju albanske deklaracije o nezavisnosti.

Utakmica između Srbije i Albanije koja se igrala na stadionu Partizana prekinuta je u 42. minutu poslije upada drona sa zastavom tzv. Velike Albanije na teren.

U Beču sukob Srba i Albanaca

U Beču je, nakon prekida fudbalske utakmice u Beogradu između reprezentacija Srbije i Albanije, došlo do incidenata među navijačima dvije selekcije, a austrijska policija spriječila je veće sukobe.

U Beču sukob Srba i AlbanacaGrupa Albanaca okupila se sinoć u 16. bečkom okrugu u kojem se nalazi više ugostiteljskih lokala čiji su vlasnici i gosti Srbi i gađala jedan od tih objekata flašama i pirotehničkim sredstvima, prenijeli su beogradski mediji.

Policija je uspjela da razbije i otjera sa tog mjesta tu grupu, ali je potom došlo do okupljanja oko 200 Srba, koji su pokušali da se sukobe sa Albancima.

Veliko prisustvo policije, koja je zatvorila sve prilaze do centralne ulice u tom kvartu, do poslije ponoći kada su se obe grupe razišle, spriječilo je sukobe Srba i Albanaca, koji su oštetili brojna vozila, među kojima i policijska.

U akciji sprečavanja sukoba policija je u pomoć pozvala i svoje specijalne jedinice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se