18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Bowen tehnika vas efikasno oslobađa posledica djelovanja stresa

Koje su posledice dugotrajne izloženosti stresu?

Stres je postao dio našeg svakodnevnog života i postalo je vrlo teško izbjegavati stresne situacije.

Ubrzan tempo života i brojne obaveze koje treba završiti, dovode do stalnog prisustva tjeskobe i napetosti. Sve veći broj ljudi loše spava, budi se uznemiren, dolazi na posao umoran, vraća se kući u stanju napetosti. Za razliku od naših predaka, čiji je stres bio prije svega tjelesne-fizičke prirode, stres 21. vijeka je uglavnom mentalni i emocionalni.

Naš organizam posjeduje fiziološki alarm koji se uključuje kad god se nađemo u opasnosti. Emocionalni ili fizički faktori koji prouzrokuju povrede, bol, osjećaj gubitka ili različite opasnosti, dovode do brojnih biohemijskih reakcija u organizmu, a naročito u nervnom i endokrinom sistemu. Zapravo, kada se nađemo pod stresom, adrenalin koji oslobađaju nadbubrežne žlijezde, ubrzava rad srca, povećava krvni pritisak, ubrzava disanje i povećava nivo šećera u krvi. Sve ove reakcije obezbjeđuju bolju oksigenaciju (snabdjevenost kiseonikom) krvi koja dolazi u mišiće, kako bi se ili upustili u borbu u prijetećoj situaciji ili kako bi pobjegli što je brže moguće. Ova reakcija je poznata kao odgovor simpatičkog nervnog sistema (Bori se ili Bježi). Kada je prijetnja prevaziđena ili uklonjena, umirujući uticaj parasimpatičkog odgovora vraća tijelo nazad u ravnotežu (Opušteno stanje). Stres u malim dozama, može biti koristan, jer pokreće organizam na akciju, ali ako se organizam dugo nalazi pod stalnim i jakim stresom, to ima negativne posledice na mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje.

Na koje sve probleme vezane za djelovanje stresa djeluje Bowen tehnika

Bowen je prvenstveno relaksaciona tehnika koja veoma efikasno djeluje na popuštanje mišićne tenzije i redukuje nivo i tjelesnog i psihološkog, odnosno, emocionalnog stresa. Ona kao nježna neuro-mišićna tehnika resetuje nervni sistem i pomaže da se povrate mir i duboka relaksacija u cijelom tijelu. Stres dovodi do naglih promjena raspoloženja i utiče na nivo energije, dovodi do nesanice i umora, djelovanjem na imuni sistem utiče na smanjenje odbrambenih snaga organizma, pa lako dolazi do pojave infekcija i prehlada. Kao posledica povećane psihičke napetosti dolazi do razvoja uznemirenosti, razdražljivosti, straha, anksioznosti, pojave sindroma hroničnog umora, itd.

Kod takvih osoba Bowen tehnika utiče na značajno smanjenje bolova i napetosti u mišićima (posebno u predjelu kičme i ramena), osobe osjećaju da su fleksibilnije, poboljšava im se kvalitet sna i imaju mnogo više energije u danima posle tretmana. Posebno je značajno to što dugotrajni ili intenzvni stres povećava rizik od pojave moždanog udara i infarkta miokarda, i što može da dovede do ozbiljnog narušavanja zdravlja. Bowen je idealna terapija koja može na sasvim prirodan i bezbjedan način da pomogne osobama da se oslobode negativnih posledica stresa, da značajno poboljšaju kvalitet života.

Bowen tehnika (2)Šta se dešava tokom Bowen tretmana i kako se smanjuju simptomi delovanja stresa?

Primjenom laganih rolajućih pokreta, impulsi koji se stvaraju reorganizuju (preoblikuju) disfunkcionalne obrasce napetosti u telu. Veoma često u regiji izvedenog pokreta pacijenti prijavljuju da osjećaju peckanje, trnjenje, strujanje ili imaju osećaj toplote, i kako oni kažu: ‘osjećaju da se nešto dešava’. Pored toga što Bowen pokreti dovode do relaksacije mišića i fascija, disanje postaje dublje i sporije, usporava se brzina srčanog rada, poboljšan je dotok krvi u tkiva i povećava se eliminacija otpadnih produkata metabolizma preko limfnog sistema.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#efefef“ arrow=“yes“ align=“right“]

Povezani članci:

[/quote]

Predominacija simpatičkog nervnog sistema prestaje i dominaciju pruzima parasimpatikus – pacijent progresivno postaje opušten u kratkom vremenskom periodu tokom tretmana, po pravilu postaje čujna crevna peristaltika, pacijenti osjećaju duboku relaksiranost i često zadremaju, što su sve znači dominacije parasimpatikusa. Nadbubrežne žlijezde smanjuju nivo lučenja adrenalina i kortizola što je signal za mozak i za ostale endokrine žlezde da počnu da se vraćaju u stanje ravnoteže. Djelovanje Bowen tretmana može biti prilično duboko i može trajati mnogo duže nego nakon primjene drugih manuelnih tehnika koje se koriste za prevenciju štetnog djelovanja stresa. Mnogim klijentima je za oporavak potrebno 3-5 tretmana na svakih nedelju dana, a zatim nastave sa tretmanima održavanja (podešavanja), kada osjete da im se vraćaju simptomi djelovanja stresa.

Više o Bowen tehnici pročitajte na ovom linku.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se