18.4 C
Zvornik
24. јул 2024.

Bošnjaci zbog funkcija postali Srbi

SARAJEVO – Novoizabrani poslanici BOSS-a u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Pleho i Rasim Smajić izjasnili su se kao Srbi da bi prilikom formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH bili izabrani u njegov sastav, objavili su federalni mediji.

Federalni Dom naroda popunjava se poslanicima iz kantonalnih skupština na osnovu nacionalne opredijeljenosti, a s obzirom na to da im je veća vjerovatnoća da dodatne fotelje obezbijede kao Srbi, Pleho i Smajić su se opredijelili da budu Srbi, piše Klix.ba.

Inače, kandidati se tokom jednog izbornog ciklusa mogu izjasniti kao pripadnici jednog, a već u narednom izbornom ciklusu kao pripadnici drugog naroda, što ostavlja prostora zloupotrebama.

Pleho, inače vijećnik u Gradskom vijeću Sarajevo i zamjenik predsjedavajućeg Opštinskog vijeća Novi Grad za Klix.ba je rekao da takvo što ne želi potvrditi, ali ni negirati i da će sve biti jasno kada se konstituiše Skupština KS.

„Smiješno je da se ozbiljni ljudi bave time ko se kako izjašnjava s obzirom da znamo u kakvom nam je kolapsu ekonomija u Kantonu. Imamo mi i preozbiljnih pitanja o kojima trebamo razgovarati, a ne ko se kako izjasnio. To kako smo se ja i moj prijatelj izjasnili znaće se svakako na sjednici kada se bude birao Dom naroda“, rekao je Pleho.

Dodaje kako je demokratsko pravo da se svako izjasni kako hoće, a da on zna „ko je i šta je“.

„Takođe, svako može dati svoje mišljenje o tome, to je takođe demokratsko pravo“, navodi Pleho.

Za tačnu i potpunu informaciju o ovome očito ćemo morati sačekati formiranje Skupštine KS. Nesumnjivo je da će ovo, ukoliko se pokaže tačnim, izazvati dosta bure i polemike.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se