8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Bogaćanje na čuvanju tijela nestalih

SARAJEVO – Komemorativnom centru Tuzla isplaćeno je skoro pet miliona KM za čuvanje posmrtnih ostataka identifikovanih i neidentifikovanih nestalih lica na osnovu Pravilnika o troškovima ukopa, koji je nezakonito donesen u Institutu za nestala lica BiH.

Pomenuti iznos Komemorativnom centru Tuzla isplaćen je od 2008. godine, kada je formiran Institut za nestala lica BiH.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić istakao je da je pomenuta suma isplaćena Komemorativnom centru jer drži monopol na taj posao, zbog čega nisu prihvatane ponude onih koji su nudili mnogo jeftinije usluge, piše današnji Glas Srspke.

– Otkako je formiran Institut 2008. godine, na čuvanje posmrtnih ostataka i ukop potrošeno je oko deset miliona KM. Od toga je više od sedam miliona otišlo samo za čuvanje tijela, a čak pet miliona dobio je Komemorativni centar Tuzla. Osim toga, ukopi nisu u nadležnosti Instituta, nego entiteta. To je postalo nepodnošljivo – kaže Mišić.

Pojašnjava da je Pravilnik o troškovima ukopa posmrtnih ostataka identifikovanih i neidentifikovanih tijela nestalih osoba nezakonit, jer nije u skladu sa Zakonom o nestalim osobama ni sa Sporazumom o preuzimanju uloge Instituta, između Savjeta ministara i Međunarodne komisije za nestala lica kao suosnivača Instituta. Taj pravilnik, koji je 2008. donio Upravni odbor Instituta, iako je to bila zakonska obaveza, nije prošao proceduru odobrenja u Savjetu ministara, kao što je to prošao Pravilnik o troškovima ekshumacija i identifikacija.

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se