5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Bilal Bosnić ostaje u zatvoru

SARAJEVO – Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužliaštva BiH da se prvoosumnjicenom u akciji „Damask“ Bilalu Bosniću, osumnjičenom za krivično djelo terorizam, javno podsticanje i vrbovanje na terorističke aktivnosti, produži pritvor za još dva meseca, saznaje „Dnevni avaz“.

Informaciju je sarajevskom dnevniku potrvrdio i Bosnićev advokat Adil Lozo koji kaže da mu je, iako ga Sud nije zvanično obavijestio, potvrđeno da je njegovom klijentu produžen pritvor.

Tužilaštvo je tražilo pritvor i za još četvoricu uhapšenih u akciji „Damask“, Avdulaha Hasanovića, Enesa Mešića, Emina Hodžića i Adema Karamuju, ali nije poznato da li je njima određeno produženje pritvora ili mere zabrane.

Bosnić, koji važi za neformalnog vođu zajednice radikalnih islamista – selefija u BiH i ostali osumnjičeni, uhapšeni su početkom septembra u velikoj policijskoj operaciji čiji je cilj bio upravo razbijanje mreže koja je podržavala akcije terorističke organizacije Islamska država (IS) i organizovala odlazak mladića iz BiH na sirijsko ratište.

Tužilaštvo je od Suda BiH tražilo produženje mere pritvora za još dva mjeseca, uz obrazloženje da je potrebno dodatno vrijeme da bi se dovršila istraga.

Tužilac Dubravko Čampara najavio je da planira da sasluša 30 svjedoka, a i dalje traje veštačenje oduzete opreme – kompjutera i mobilnih telefona uhapšenih.

Dodatni razlog za produženje pritvora je činjenica da su uhapšeni već

bili na ratištima u Siriji pa bi tamo mogli ponovo da odu.

Tužilaštvo BiH takođe smatra da je nakon odlaska u Siriju Nusreta Imamovića, nekadašnjeg vođe vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči kod Brčkog, upravo Bosnić preuzeo njegovu ulogu u BiH.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se