23.1 C
Zvornik
23. јул 2024.

„BH-gas“ nema garancija za ruski gas, prijeti redukcija

SARAJEVO – Kompanija „BH-gas“ još nije obezbijedila finansijsku garanciju prema ruskom „Gaspromu“ za nabavku gasa, što je glavna ugovorna obaveza da bi bile redovne isporuke ovog energenta BiH, piše „Dnevni avaz“.

Ruska firma već je smanjila isporuku gasa BiH za 35 odsto, čime je „BH-gas“ prinuđen da danima redukuje isporuke „Sarajevogasu“, što se nepovoljno odrazilo na građane Sarajeva koji zbog novih redukcija strahuju da bi se mogla ponoviti gasna kriza iz 2009. godine, navodi list.

Sarajevski dnevnik piše da je indikativna činjenica da je „BH-gas“ tek juče raspisao tender za izdavanje bankovnih garancija prema „Gaspromu“ i kompaniji „Srbijagas“, kojoj plaća transport gasa, a garancija se odnosi na narednu godinu.

U tenderu objavljenom u „Službenim novinama BiH“, iz „BH-gasa“ kao finansijsku sposobnost za izdavanje garancije navode izvještaje o poslovanju za 2013. godinu, iako su prošle godine zabilježili gubitak od 14,5 miliona KM.

Za sada je nepoznato koja će banka biti garant za redovno plaćanje gasa Rusima, s obzirom na to da je propao i tender ove firme koji se odnosio na izdavanje garancije i za tekuću godinu.

„Avaz“ tvrdi da „BH-gas“ već dvije godine nije obezbijedio garanciju prema Rusima, iako trenutni dug „Gaspromu“ iznosi 14 miliona KM, a do kraja mjeseca, s oktobarskom fakturom, popeće se na 22 miliona KM.

Glavni razlog zbog kojeg nikada nije obezbijeđena bankovna garancija jeste negativno poslovanje „BH-gasa“, piše list.

Ova firma je 2011. godine imala gubitak od 1,6 miliona KM, 2012. godine 6,2 miliona KM, 2013. gubitak od 14,5 miliona KM, a ove godine procjenjuje se da će zaključno sa 31. decembrom gubitak iznositi od pet do sedam miliona KM.

Iz „BH-gasa“ nedavno su se pozvali na ugovor o isporuci gasa u slučaju krize s njemačkom firmom „E.on“, koja više ne postoji. „BH-gas“ je imao 2009. godine potpisan sporazum s ovom kompanijom, ali on više nije validan. Ovu firmu prije dvije godine kupili su Mađari i ona posluje u okviru mađarske elektroprivrede.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se