Želudac jače boli u jesen, bol pojačavaju kafa i čokolada

S dolaskom jeseni, češće su želudačane tegobe poput gastritisa i čira na želucu koje se u tom periodu pogoršavaju.

Stručnjaci podsjećaju da je gastritis upala želudačne sluzokože, a može biti akutni i hronični.

Različiti su uzroci gastritisa koji mogu biti zajednički i za akutni i honični, a to je najčešće korišćenje nesteroidnih antireumatika, kao što su diklofenak, voltaren, ibuprofen, brufen, ketoprofen, ketonal, aspirin i slično, piše portal Magazin.

Gastrenterolozi ukazuju da je bitno napomenuti da je svejedno da li pacijenti te preparate uzimaju putem tableta, inekcija ili čepića, jer podjednako štetno djeluju na sluzokožu želuca.

Uzrok gastritisa i čira mogu biti i infekcije bakterijama, od kojih je najčešća Helikobakter pilori (Helicobacter pylori), koji ukazuje na infekcije virusima, gljivicama, parazitima.

 Najčešće tegobe su mučnina, povraćanje, kiselina, težina i bol u predjelu iznad pupka, nadutost…

Najtačnija dijagnoza postavlja se gastroskopijom kada se uzima i uzorak na patološku i mikrobiološku dijagnozu.

Ishrana je veoma bitna, kažu stručnjaci i dodaju da treba jesti manje kaloričnu hranu podjeljenu u nekoliko obroka, četiri, pet i više, kao i da treba izbegavati kupus, spanać, kafu, kakao, čokoladu, slatkiše.

Raspoloživi podaci pokazuju da je oko 50 odsto svjetskog stanovništva inficirano bakterijom Heliko pilori kojom se, prema mišljenju stručnjaka, inficiramo već tokom detinjstva, ali se simptomi javljaju kasnije i to kod oba pola.

Back to top button