8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Zatvor za Tačija, Haradinaja, Limaja, Krasnićija…

Jakup Krasnići, generalni sekretar Glavnog štaba terorističke Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/, odgovaraće za zločine koje je OVK počinila u logoru Likovac kod Srbice, potvrđeno je Srni u Kancelariji Euleksa.

Već izvjesne optužnice za zločine albanskih lidera nad Srbima i pokušaji da izbrišu svoju kriminalnu prošlost blokiraju institucije samoproglašenog Kosova.

Hašim Tači nastoji da ostankom na vlasti spriječi podizanje optužnice za trgovinu ljudskim organima, koju je, kako navode sudski izvori, već pripremio specijalni tužilac Klint Vilijamson.

Opozicija predvođena Isom Mustafom, predsjednikom Demokratskog saveza Kosova, najavila je da će, ukoliko preuzme vlast, odmah procesuirati Tačija i njegove saradnike za organizovani kriminal i korupciju.

S druge strane, i u koaliciji koju predvodi bivši haški optuženik Ramuš Haradinaj ništa manje ne strepe od hapšenja.

Prvi na listi je lider Inicijative za Kosovo /NISMA/ Fatmir Limaj, takođe, bivši haški pritvorenik. On je već optužen za zločine počinjene u zloglasnom logoru Klečka 1998. i 1999. godine.

Optužnica ga tereti da je sa grupom bivših terorista, spaljivanjem kidnapovanih Srba i nealbanaca, počinio zločin nad civilnim stanovništvom.

On je optužen i u predmetu za pranje novca ministarstva za infrastrukturu u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra u Tačijevom kabinetu.

Na listi onih koji će sjesti na optuženičku klupu je i dosadašnji predsjednik privremenog kosovskog parlamenta Jakup Krasnići, generalni sekretar Glavnog štaba terorističke OVK.

On će, kako je Srni rečeno u Kancelariji Euleksa, morati da odgovara za zločine koje je OVK počinila u logoru Likovac kod Srbice.

Ramuš Haradinaj, kome je zabranjen ulazak u SAD, trebalo bi da odgovara zato što je kidnapovane Srbe sa područja Metohije prebacivao u Albaniju, gdje su im vađeni unutrašnji organi.

Područje Metohije tokom perioda 1998-1999. godine, kao i danas, nalazilo se pod potpunom kontrolom Haradinajevog klana.

Od optužnica strahuje i Slobodan Petrović, član Srpske liste i Tačijev zamjenik zadužen za lokalnu administraciju. Petrović se dovodi u direktnu vezu sa zloupotrebama funkcije člana Odbora direktora Agencije za privatizaciju.

„Provedena je istraga o odgovornosti Petrovića u predmetima privatizacije društvenih i državnih preduzeća u opštini Štrpce i u još nekoliko predmeta privatizacije“, rečeno je Srni u Euleksu.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručuje da je „neprihvatljo učešće Srba u kosovskoj vladi sa onima koji neskriveno pozivaju na mržnju i prekid pregovora sa Beogradom“.

Zbog toga Kancelarija i Vlada Srbije ne podržavaju učešće Srba u koalicijama u kojima učestvuje pokret „Samoopredjeljenje“.

Priredio: Neđeljko ZEJAK (SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se