4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Za BiH kao labavu federaciju ili konfederaciju

KOSTAJNICA – Demokratski narodni savez /DNS/ poručio je danas u Kostajnici da se zalaže za BiH uređenu kao labavu federaciju ili konfederaciju.

Nosilac liste kandidata koalicije DNS-NS-SRS za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici jedan Marko Pavić rekao je da Srpska treba da bude stabilna i ekonomski jaka, organizovana u šest regija sa snažnim lokalnim zajednicama.

On je naglasio da regiju Prijedor vidi sastavljenu od Prijedora, Kostajnice, Novog Grada, Kozarske Dubice, Krupe na Uni i Oštre Luke.

„U Evropi nema razvoja bez regionalnog razvoja i zato regija mora imati određene institucije prilagođene isključivo ekonomskom razvoju. Evropa je sva u regijama i nama je potrebno povezivanje i saradnja na tom nivou“, rekao je Pavić.

On je naglasio je to do sada bilo onemogućeno. „Nismo imali svoj koncept razvoja, kao opštine smo bili razjedinjeni i isuviše mali da bi nas neko uvažavao. Regionalnim organizovanjem, ova regija koja je na granici sa Evropskom unijom, može da se daleko brže i bolje razvija“, rekao je Pavić.

Nosilac liste koalicije DNS-NS-SRS za Parlamentarnu skupštinu BiH u Izbornoj jedinici jedan Mirko Sovilj rekao je da Republika Srpska ima potrebu da njeni interesi budu zaštićeni i zastupljeni u parlamentu BiH.

„Oni koji žele da drže pod kontrolom razvoj Srpske nisu svjesni da samo jaka Republika Srpska može da doprinese razvoju BiH u cjelini“, istakao je Sovilj.

On je dodao da je stav DNS-a da je mjesto srpskog naroda, zajedno sa ostalim narodima, u Evropskoj uniji.

„Nismo opterećeni time kada ćemo ući u Evropsku uniju, ali mi činimo sve da dostignemo standarde i pravila ponašanja koja su aktuelna u EU da bi obezbijedili da naš narod bolje živi i da obezbijedimo brži razvoj Srpske“, istakao je Sovilj.

Na predizbornom skupu u Kostajnici predstavljeni su i drugi kandidati koalicije DNS-NS-SRS iz Izborne jedinice jedan za Narodnu skupštinu Srpske i parlament BiH.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se