20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Uspješna realizacija započetih projekata (foto)

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Beogradu, nakon zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije, da se svi započeti projekti realizuju predviđenom dinamikom i da je najvažnije što su ostvareni konkretni pomaci koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana sa obje strane rijeke Drine.

Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska i dalje čvrsto opredijeljena za jače povezivanje na polju infrastrukture, te naglasila da je zadovoljna do sada učinjenim i da se u tom pogledu nastavljaju aktivnosti.

„Sve ide predviđenom dinamikom kada je riječ o izgradnji mosta LJubovija – Bratunac, izgradnji carinskog terminala kod Rudog, odnosno na relaciji Beograd – Bar što se tiče željezničke pruge“, navela je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je dodala da je zadovoljna i aktivnostima koje se odnose na prenos vlasništva kada je riječ o pruzi Beč – Šid.

„Nekoliko važnih stvari koje smo počeli ranije – skoro da su riješene. Imamo i nekoliko značajnih sporazuma u oblasti poljoprivrede, bilo da je riječ o institucijama ili agencijama“, navela je Cvijanovićeva.

Kao posebno značajan, Cvijanovićeva je istakla zajednički projekat „Podrinje“, navodeći da su svi koji ulaze u njega svjesni činjenice da nije riječ o partikularnom projektu, nego o velikom razvojnom programu Podrinja.

„Svi projekti koje sam pomenula, i izgradnja mosta Bratunac – LJubovija, ulaze u ovaj projekat. Naše opredjeljenje je da se ide dalje u realizaciju projekta `Srednja Drina“, naglasila je Cvijanovićeva.

On je podsjetila i na zajedničko angažovanje Srpske i Srbije na funkconisanju Andrićevog instituta u Andrićgradu, što daje mogućnost zajedničkih nastupa.

„Sve započeto dobija drugu dinamiku, zadovoljna sam efektima“, istakla je Cvijanovićeva.

Napredak u odnosima Srpske i Srbije u svim oblastima

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je gotovo u svim oblastima društvenog života postignut napredak u odnosima Srbije i Srpske u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

„Mnogo stvari koje se tiču konkretnog života običnih ljudi uspeli smo da napravimo boljim“, rekao je Vučić novinarima nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske u Beogradu.

Navodeći kao primjer saradnju u okviru telekomunikacija i pošta, Vučić je izrazio nadu da će za nekoliko mjeseci operativno biti provedena mogućnost da nema rominga na teritoriji pet zemalja – Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije, što će biti direktna korist za sve građane ovih zemalja.

Premijer Srbije je naveo da je danas u Beogradu razgovarano i o pitanjima u okviru ministarstava finansija, te rješavanja problema osiguranja i prekograničnog osiguravanja sa Narodnom bankom Srbije.

Vučić je istakao da je razgovarano i o svim infrastrukturnim prijektima i da je konstatovano da se sve što je dogovoreno u vezi sa mostom Bratunac – LJubovija odvija planiranim tokom, te da bi mogle biti pojačane aktivnosti na izgradnji pruge Priboj – Rudo, čime nisu sasvim zadovoljni ni on, ni premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

On je dodao da postoji još nekoliko stvari gdje će biti riješeni problemi, kao šti su pitanja staničnih usluga i linijski autobusa u Srbiji i Srpskoj.

Vučić je rekao da je na današnjoj sjednici Vlada Srbije od Vlade Srpske dobila izvještaj o tome kako se novac građana Srbije troši u Srpskoj za dvije škole u Doboju i Šamcu.

„U Doboju se uskoro završavaju ti radovi, a pošto gradimo potpuno novu školu u Posavini očekujemo da do maja ta velika moderna škola, koja će nositi ime ‘Srbija’, bude u potpunosti izgrađena“, rekao je Vučić.

On je naveo da su Srpska i Srbija danas dogovorile da formiraju jedno koordinaciono tijelo koje bi činili ministri privrede, poljoprivrede, trgovine, ekonomskih odnosa sa inostranstvom, spoljnih poslova Srbije za pripremu zajedničkog razvoja proizvodnje i preradu poljoprivrednih proizvoda, ali i svih drugih proizvoda da bi se na strana tržišta nastupalo što je moguće više zajedno.

„Mislim da će to telo imati značaj u podizanju nivoa proizvodnje, prije svega poljoprivredne, ali i industrijske u Srbiji i Srpskoj“, rekao je Vučić.

On je naveo da je razgovarano i o zajedničkim projektima u donjem toku rijeke Drine i drugim zajedničkim projektima.

„Mislim da je bilo konkretnog napretka… Uvereni smo da to može da ide i bolje i više i jače i veruem da ćemo u narednom periodu tako i nastaviti“, poručio je Vučić.

On je zahvalio svim ministrima Srpske koji su danas došli u Beograd, navodeći da želi da se svi osjećaju kao kod svoje kuće.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se