9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Upaljen alarm: Približavju nam se potencijalno opasne meteorološke prilike

Kao što smo prije dva dana nagovijestili, približavju nam se, sa stanovišta zaštite i spasavanja, potencijalno opasne meteorološke prilike. Još jednom ukazujemo na moguće nevrijeme koje nosi opasnosti za ljude i materijalna dobra, upozoravaju iz Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske.

Jak ciklon se u sjeverozapadnoj visinskoj struji spušta preko Alpa i doline rijeke Po u sjeverni Jadran i Mediteran. On će sutra neposredno uticati na vremenske prilike u našim krajevima donoseći potencijalno opasno vrijeme. Ciklonska cirkulacija koja započinje sutra će se zadržati i cijelu sedmicu iznad Balkana i Jadrana.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske sutra nas očekuje pretežno do potpuno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, te mjestimično obilnim padavinama.

Jače naoblačenje će u toku noći i rano ujutru zahvatiti zapadne, jugozapadne i sjeverozapadne krajeve Srpske uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. U tom periodu biće obilnije padavine na krajnjem zapadu. Tokom dana će se naoblačiti i u ostalim krajevima, uz kišu, pljuskove, grmljavinu i eventualni grad, intenzivnije izraženo na jugozapadu. Padavine će se popodne i prema kraju dana premještati prema centralnim predjelima i istoku, gdje će jačati i mjestimično biti takođe obilnije. U tom periodu u južnoj polovini zemlje očekujemo izraženije grmljavinske procese s intenzivnijim pljuskovima. Prema noći kiša će slabiti, ponegdje i prestati. Češća će biti na istoku uz pljuskovit karakter te umjerena na sjeveru.

Duvaće južni i jugoistočni vjetar, pojačan od krajnjeg jugozapada do juga, u Dinarskom planinskom lancu. Pri grmljavinskim procesima može biti i olujni. Na sjeveru umjeren do jak jugoistočni, popodne i uveče u skretanju na sjeverozapadni.

Naredna tri dana nas takođe očekuje nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima:

U utorak, 2. septembra, ujutro se prognozira oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu, posebno na sjeveru. Tokom dana biće promjenjivo do pretežno oblačno uz mjestimično slabu kišu. Prema večeri očekuje nas nešto jača kiša na krajnjem istoku, a u srijedu u jutarnjim časovima na sjeveru.

U srijedu, 3. septembra, jutro će biti oblačno uz mjestimičnu kišu. Tokom dana ostaje promjenjivo do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenom kišom. Popodne i prema večeri s mjestimičnim pljuskovima i rjeđim nestabilnostima. Ponegdje će se zadržati i suvo.

Promjenjivo do pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu predviđa se za četvrtak, 4. septembra. Popodne i prema večeri s mjestimičnim pljuskovima i grmljavinskim procesima. Više suvog vremena očekuje se u centralnim krajevima, a na jugu će biti i sunčanih intervala. Prema četvrtku i petku svježija vazdušna masa iznad našeg područja će se pomalo zagrijavati, biće ponegdje i sunčanih intervala što će usloviti pojavu popodnevnih nestabilnosti s grmljavinskim procesima. Oni mogu ponegdje biti i intenzivniji uz lokalne nepogode. Nestabilno ostaje i u dane vikenda.

Vrijednosti padavina po kvadratnom metru potrebno je uzeti okvirno. One će u mnogome zavisiti od formiranja oblaka nepogoda i lokalno mogu dati prikazane količine, a u drugim manje. Regije obilnijih padavina su konzistentno naznačene.

Ponedjeljak, 1. 9. 2014. : Ukupna količina padavina koja se očekuje na zapadu, jugozapadu i jugu je od 40 do 60 l/m², u većini predjela od 20 do 40 l/m², na krajnjem istoku od 5 do 15 l/m².

Utorak, 2. 9. 2014. : Očekivana količina padavina na sjeverozapadu, dijelom centralnim predjelima i na jugoistoku je od 20 do 40 l/m², na krajnjem sjeveroistoku od 5 do 15 l/m², na jugozapadu i nešto manje.

Srijeda, 3. 9. 2014. : Očekivana količina padavina od centralnih do istočnih predjela od 20 do 30 l/m², u ostalim predjelima je od 5 do 15 l/m², na jugu i jugozapadu i manje.

Četvrtak, 4. 9. 2014. : Očekivana količina padavina u centralnom pojasu do 20 l/m², u ostalim predjelima je od 5 do 15 l/m², na jugu i jugozapadu i manje.

Petak, 5. 9. 2014. : Očekivana količina padavina na krajnjem zapadu Krajine od 20 lokalno do 30 l/m², u visokoj Hercegovini i Sarajevsko Romanijskoj regiji do 20, u ostalim predjelima je od 5 do 10 l/m².

Subota, 6. 9. 2014. : Očekivana količina padavina u Hercegovini je do 20 l/m², u ostalim predjelima od 2 do 5 odnosno ponegdje 10 l/m².

Nedjelja, 7. 9. 2014. : Očekivana količina padavina u centralnom pojasu je do 20 l/m², u ostalim predjelima od 5 do 15 l/m², na jugu i jugozapadu i manje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se