23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Učinjeno mnogo da se pomogne poljoprivrednicima

BANJALUKA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo učinili mnogo da bi pomogli poljoprivrednicima, te ublažili štetu od katastrofalnih poplava.

On je naglasio da je stanje u poljoprivredi ove godine posljedica poplava, grada i obilnih padavina, te da se slobodno može reći da se proizvodnja odvija u nenormalnim i vanrednim uslovima.

„Ipak u ovoj godini možemo očekivati solidne prinose kukuruza, pojedinih vrsta povrća, pa čak i voća na područjima koja nisu pogođena gradom“, rekao je Mirjanić za „Nezavisne novine“.

Prema njegovim riječima, od ukupno predviđenih 60 miliona KM podsticaja za 2014. godinu do sada je realizovano više od 20 miliona, dok se u narednih sedam dana očekuje realizacija dodatnih devet miliona KM.

„Sa sigurnošću možemo reći da smo najažurniji u isplati podsticajnih sredstava u regionu“, rekao je Mirjanić.

Uzimajući u obzir sve izvore finansiranja za podršku poljoprivredi, navodnjavanju i vodosnabdijevanju, kaže Mirjanić, ove godine je na raspolaganju oko 150 miliona KM.

„Intenzivno se provode mjera za umanjenje rizika od elementarnih nepogoda i zaštitu od poplava“, rekao je Mirjanić i dodao da je u toku i realizacija kapitalnog projekta navodnjavanja vrijednosti 34 miliona KM.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se