10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

U oktobru primopredaja ključeva u okviru projekta „Održiva Srebrenica“

BANJALUKA – Primopredaja ključeva za 25 stambenih jedinica koje su izgrađene u okviru projekta „Održiva Srebrenica – socijalno stanovanje i ekonomska reintegracija“ trebalo bi da bude 3. oktobra, najavljeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva navode da ovaj projekat obuhvata i ekonomsku podršku povratnika i domicilnog stanovništva putem zapošljavanja.

Na sastanku ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davora Čordaša i predstavnika Katoličke službe za pomoć /CRS/ u BiH Marka de Silve istaknuto je da je u pripremi projekat koji se odnosi na stambeno, ekonomsko i socijalno unapređenje povratničkih zajednica u opštinama Srebrenica i Bratunac.

Ovaj projekat podrazumijeva pomoć održivosti razmjenom iskustava o uzgoju i plasmanu malina, meda i drugih proizvoda.

Projektom će biti obuhvaćena i iskustva u izgradnji, održavanju i upravljanju socijalnim stanovima, te mogućnost prenošenja tih iskustava u druge sredine.

Na sastanku Čordaša i De Silve najavljen je i novi projekat u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH kojim bi bili obuhvaćeni korisnici iz reda povratnika i domicilnog stanovništva u opštini Zvornik.

CRS je najavio i nastavak podrške projektu „Podrška održivoj reintegraciji povratnika u BiH“ u okviru Regionalnog stambenog programa, kojim je za 70 izbjegličkih i povratničkih porodica, kao i raseljenih lica, omogućena ekonomska pomoć i asistencija putem edukacija kod ostvarivanja drugih vrsta prava.

Predstavnici CRS-a najavili su da će početkom oktobra biti završen projekat izgradnje niskonaponske mreže u povratničkom naselju Bijelo Brdo u Derventi, čime će povratnicima biti omogućeno korištenje električne energije.

De Silva je upoznao Čordaša o višegodišnjem projektu CRS-a „PRO-Budućnost“, čiji je cilj izgradnja mira, povjerenja, razumijevanja i odgovornosti za budućnost društva u BiH, kojim je obuhvaćeno 30 opština u BiH, kao i veliki broj nevladinih organizacija.

Na sastanku je posebno istaknuto uspješno provođenje projekta podrške romskoj povratničkoj populaciji u Donjem Vakufu i Derventi u okviru kojeg su postignuti značajni rezultati u integraciji 28 porodica putem obuka i dodjele pomoći za pokretanje samostalnih djelatnosti u poljoprivredi i zanatstvu.

Predstavnici CRS-a upoznali su Čordaša i o aktivnostima u vezi sa realizacijom projekata koji su odobreni za sanaciju posljedica poplava u gradu Doboju i opštinama Doboj Jug, Bratunac, Zvornik, Maglaj, Šamac i Domaljevac.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se