naslovnaPolitikaVIJESTI

Tužilac nazvao Karadžića lažovom

Haški tužilac Alan Tiger izjavio je danas na početku iznošenja završnih riječi pred Haškim tribunalom da je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić „lažov i mafijaš“.

„Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: ‘Ovo nije pogodno tle za gradnju’. On je mafijaš, koji je govorio: ‘Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim’. Znao je koju će silu koristiti“, rekao je tužilac Tiger, govoreći o genocidnoj namjeri optuženog.

On je naveo da Karadžićeva odbrana svu odgovornost pokušava da svali na paravojne snage, prenose mediji.

Tiger je ocijenio da je u BiH nedvosmisleno izvršen genocid i zaključio da je „nesumnjivo“ da su zločini i uništavanje imovine bili isplanirani.

„U izjavama je Karadžić govorio šta će se dogoditi Hrvatima i muslimanima, ako budu insistirali na nezavisnosti. Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje“, rekao je tužilac.

Tužilac je naveo da je „stotine svjedoka i dokaza potvrdilo politiku etničkog čišćenja, kojoj je Karadžić bio pokretačka snaga“ i ocijenio da je Karadžić „iznosio lažne priče u sudnici“.

Iznošenje završnih riječi na suđenju Karadžiću počelo je jutros, a tužilaštvo i odbrana će za njih na raspolaganju imati po deset časova.

Karadžić se brani sam i njegova odbrana trebalo bi da počne u srijedu.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close