9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Tužilac nazvao Karadžića lažovom

Haški tužilac Alan Tiger izjavio je danas na početku iznošenja završnih riječi pred Haškim tribunalom da je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić „lažov i mafijaš“.

„Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: ‘Ovo nije pogodno tle za gradnju’. On je mafijaš, koji je govorio: ‘Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim’. Znao je koju će silu koristiti“, rekao je tužilac Tiger, govoreći o genocidnoj namjeri optuženog.

On je naveo da Karadžićeva odbrana svu odgovornost pokušava da svali na paravojne snage, prenose mediji.

Tiger je ocijenio da je u BiH nedvosmisleno izvršen genocid i zaključio da je „nesumnjivo“ da su zločini i uništavanje imovine bili isplanirani.

„U izjavama je Karadžić govorio šta će se dogoditi Hrvatima i muslimanima, ako budu insistirali na nezavisnosti. Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje“, rekao je tužilac.

Tužilac je naveo da je „stotine svjedoka i dokaza potvrdilo politiku etničkog čišćenja, kojoj je Karadžić bio pokretačka snaga“ i ocijenio da je Karadžić „iznosio lažne priče u sudnici“.

Iznošenje završnih riječi na suđenju Karadžiću počelo je jutros, a tužilaštvo i odbrana će za njih na raspolaganju imati po deset časova.

Karadžić se brani sam i njegova odbrana trebalo bi da počne u srijedu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se