4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Tadić: Srbija neće podsticati podjelu BiH

Lider Nove demokratske stranke (NDS), bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, inače rođeni Sarajlija, rekao je kako vjeruje da niko iz Srbije, pa ni aktuelno vodstvo s Aleksandrom Vučićem na čelu, neće podsticati podjelu Bosne i Hercegovine.

Propitujući i za rodni grad, Tadić je za Dnevni avaz govorio o budućnosti zapadnog Balkana, neophodnosti regionalne saradnje i ekonomskog povezivanja zemalja bivše Jugoslavije, ali i Bosni i Hercegovini i relacijama Republika Srpska – Srbija.

„Mislim da bi bilo koja politika Srbije koja bi išla u pravcu podele BiH bila vrlo kontraproduktivna, pre svega kada su u pitanju interesi same Republike Srbije. S druge strane, ja nemam saznanja da je Dodik dolazio s takvim zahtevima. Kao predsednik Srbije snažno sam se zalagao za očuvanje integriteta BiH i teško mi je da poverujem da ima zahteva o kojima govorite. Apsolutno ne vidim mogućim da je bilo koji zvaničnik iz Srbije mogao podstaći bilo kakvu podelu BiH danas. Nakon ratova, nakon perioda mandata Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice i mene i nakon nekoliko faza regionalne politike, mislim da takav podsticaj iz Srbije više ne može doći“, rekao je Tadić.

On je istakao da se, dok je bio na čelu Srbije, nije miješao u politiku BiH.

„Smatrao sam da je to moj najveći doprinos stabilnosti, za razliku od drugih srpskih politika u prošlosti. Važno je da se sve strane izdignu iznad nacionalnog plana kako bi efikasno mogle da doprinese na regionalnom planu. Samo ako tako pristupamo političkim rješenjima uspećemo da postignemo potreban nivo razumevanja. Različitost u indetitetima trebalo bi da iskoristimo kao prednost, a ne prepreku, za izgradnju zajedničke sudbine“, rekao je Tadić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se