18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Sproveden projekat upozorenja na opasnost od mina pomjerenih u poplavama

U protekloj sedmici u zvorničkoj opštini realizovan je projekat „Hitno mapiranje, obilježavanje i upozoravanje na rizike u poplavama i minama ugroženim zajednicama u BiH“ sa ciljem upozoravanja stanovništva na opasnost od pomjeranja mina i drugih neeksplodiranih sredstava kao posljedica ovogodišnjih poplava.

U okviru projekta stanovništvu u mjesnim zajednicama Zaseok, Tomići i Šetići podijeljeni su informativni leci sa brojevima telefona nadležnih institucija, za uklanjanje eventualno uočenih mina i drugih neeksplodiranih sredstava.

Instruktori organizacije „STOP Mines“ su u razgovoru sa mještanima objasnili zašto moraju biti vrlo oprezni u narednom periodu, naročito kada su u pitanju djeca.

Izvršeno je hitno obilježavanje minsko – rizičnih površina sa 20 znakova koji su u prethodnom periodu nestali ili su uništeni.

Tokom projekta za 71 domaćinstvo uručeni su paketi sa alatom na kojem se nalaze poruke upozorenja na opasnost od mina u ugroženim zajednicama za šta je priritete odredila lokalna zajednica.

U toku su i pripreme za deminiranje u Šetićima, koje bi trebalo biti izvedeno tokom ovog mjeseca.

Donator za ovaj projekat je nevladina organizacija „Švajcarska solidarnost“ putem međunarodne organizacije „Hendikep internešenel“. Projekat su na terenu izveli instruktori za upozoravanje na mine organizacije „STOP Mines“ iz Pala. Nadzor nad izvođenjem projekta izvodili su kontrolori Centra za uklanjanje mina u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se