15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

SIPA u velikoj akciji hapsi osobe povezane sa vehabijskim pokretom (foto/video)

ISTOČNO SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ počeli su jutros na širem području BiH akciju „Damask“, u okviru koje je do sada lišeno slobode 15 osoba osumnjičenih za podsticanje i finansiranje terorističkih aktivnosti, te vrbovanje državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak.

U toku su pretresi i pregled terena na više lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja /Ošve i Gornja Bočinja/, Srebrenika /Gornja Maoča/ Zvornika, Bužima i Teslića radi pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz Sipe.

U akciji učestvuje više od 200 policijskih službenika.

U ovom trenutku stavljeno je pod kontrolu 15 osoba i vrše se pretresi na 17 lokacija.

Ove osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Aktivnosti se provode prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je Sipa odlučna i beskompromisna u borbi protiv kriminala u BiH, a borba protiv terorizma jedan je od prioriteta, navodi se u saopštenju.

Više detalja o akciji biće saopšteno tokom dana.

Uhapšen i Bilal (Husein) Bosnić

U akciji „Damask“ koja se provodi na području BiH uhapšeni su i Husein Bosnić zvani Bilal, Eduard Durguti, Elvir Muratović, Fikret Zukić i Senad Hukić, nezvanično saznaje Srna.

Bosnić je poznat kao jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH koji je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije „Islamska država“ i na taj način uključe u džihad, koji ta organizacija vodi na teroritoriju Iraka i Sirije.

Tužilaštvo: Ostvarena i značajna međunarodna saradnja

U predmetu u okviru koga se na širem području BiH provodi akcija „Damask“ radi pronalaženja osoba osumnjičenih za terorizam, ostvarena je i značajna međunarodna saradnja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da se akcija realizuje u saradnji sa Sipom, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, MUP-om Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta, Federalnom upravom policije i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH i policijske agencije prate i da će i dalje pratiti pojave u BiH i djelovanja pojedinaca koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i terorističkim aktivnostima.

[mom_video type=“youtube“ id=“mSRbaD0cMqA“]

Ko je Bilal Bosnić?

Husein Bosnić zvani Bilal je vehabijski vođa i žestoki propovjednik vehabizma iz Bužima. On već duže, kao predvodnik radikalnog islama u Bosni i Hercegovini Bilal Bosnić poziva mladiće se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države (IS) koja čini zločine bez presedana, prenosi Avaz.

Bosnićev poziv mladićima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabilježen na video snimku s nedavnog  predavanja što ga je održao pred svojim sljedbenicima s područja Cazina.

Proteklog vikenda je u intervjuu listu „La Repubblica“, koji su prenijeli mnogi svjetski mediji skrenuo na sebe pažnju izjavivši da se za terorističku Islamsku državu bori i 50 Italijana u čijem je regrutovnju učestvovao upravo on.

Hapšenje Bilala Bosnića– Vjerujemo da će jednog dana cijeli svijet biti islamska država. Naš cilj je da čak i Vatikan postane muslimansko mjesto. Ja možda to neću dočekati, ali doći će takvo vrijeme – rekao je Bosnić.

Potvrdio je da se iz Italije šalje novac za podršku IS-u i da je među muslimanskim zajednicama u Italiji pozivao mlade ljude na džihad.

Akter brojnih video-snimaka sa dramatičnim stavovima koji su preplavili interne, a bio je čak i pod istragom policije zbog poligamije, jer navodno ima četiri žene.

Prošle godine u februaru u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“ održao je tribinu pod nazivom „Savršenstvo šerijata-Pogubnost demokratije“ na kojoj je negirao postojeći ustavni poredak u BiH.

Treba napomenuti da je on hapšen još 2012. godine pod sumnjom za terorizam sa još četvoricom svojih saradnika, ali su oni ubrzo pušteni, jer Tužilaštvo BiH za njih nije zatražilo pritvor. Tada je Bosnić je vraćen sa granice BiH i Srbije i na taj način je onemogućen da u Novom Pazaru prisustvuje protestu zbog filma „Nevinost muslimana“.

SRNA/foto: Avaz.ba/Klix.ba

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se