23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

SDS tvrdi da nije umiješana u malverzacije

BANJALUKA – Srpska demokratska stranka /SDS/ saopštila je danas da „odbacuje sve insinuacije“ RTRS-a, Novinske agencije Republike Srpske „SRNA“ i „Glasa Srpske“ o „bilo kakvoj umiješanosti u navodne malverzacije oko kandidata za predsjednika Srpske“.

SDS ističe da kandidati za funkciju predsjednika Republike Srpske mogu biti svi građani Srpske koji ispune zakonom propisane uslove i da je za provjeru tih uslova zadužena Centralna izborna komisija.

„Prilikom svih prethodnih izbora su se prijavljivali razni kandidati koji su bili široj javnosti nepoznati. Motivi zbog kojih se prijavljuju kandidati su različiti i niko nema pravo da osporava bilo čiju kandidaturu koja je izvršena u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju SDS-a.

SDS navodi da će sve učiniti da „ovaj put spriječi evidentnu izbornu krađu SNSD-a, kao što je to bilo na izborima 2012. godine kada je bilo 9.500 nevažećih listića u Banjaluci ili oko 11 odsto svih birača koji su izašli na glasanje“.

„Smatramo da treba mijenjati izborni zakon BiH s ciljem onemogućavanja zloupotrebe kandidatura i izbornih krađa kao što to vladajući SNSD godinama radi“, navodi SDS i poziva građane da 12. oktobra izađu na izbore i tako daju svoj doprinos promjenama u Srpskoj.

Novinska agencija „SRNA“ danas je prenijela pisanje „Glasa Srpske“ da će „SDS ući u izborne anale jer na predstojeće izbore izlazi sa tri kandidata za predsjednika Srpske„, budući da se, osim Ognjena Tadića, kojeg je zvanično nominovao, za istu poziciju bore i članovi te stranke Mladen Nešković i Vladan Marković iz Istočnog Sarajeva.

„SRNA“ je prenijela navode „Glasa Srpske“ da je Nešković Tadićev lični vozač, a da je Marković kao tjelohranitelj pratio Tadića i poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Darka Babalja.

„SRNA“ je prenijela i da izvor „Glasa Srpske“ iz Saveza za promjene, u kojem je SDS najveća stranka, kaže da je cilj da se ta stranka kandidaturom Neškovića i Markovića „dočepa“ što više mjesta u biračkim odborima kako bi mogli manipulisati u korist Tadića.

Kandidati Saveza za promjene za predsjednika Srpske Ognjen Tadić i člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas su u Gradišci razgovarali sa predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske o podsticajima domaćoj poljoprivredi i novim sistemskim rješenjima u ovoj oblasti.

Novinari su tom prilikom u Gradišci pitali Tadića ko ga je dovezao u Gradišku na sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, na šta je on odgovorio da ga je dovezao Mladen Nešković, nezavisni kandidat za predsjednika Srpske, navodeći da je riječ o „vrlo poštenom i sposobnom čovjeku koji je razvio mrežu sprečavanja izborne krađe“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se