12 C
Zvornik
25. април 2024.

Pronađena tri nelegalna uređaja posuđena od OBA

SARAJEVO – Prilikom inspekcijskog nadzora u Centralnoj istražnoj kancelariji Granične policije BiH u njenom sjedištu pronađena su tri nelegalna uređaja za presretanje, odnosno prisluškivanje, rekao je danas direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Galić je na konferenciji za novinare rekao da su ova tri uređaja posuđena od Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, ali da nema traga o njihovom ulasku, nema bilo kakvog sporazuma, niti je o tome obaviješteno Ministarstvo bezbjednosti BiH kao krovna institucija.

„Nemamo informacije da je neko protivzakonito prisluškivao, ali je nejasno da neko donese tri prislušna uređaja u Graničnu policiju BiH i stavi ih u prostorije gdje nema stalnog nadzora nad njima. Da li su korištene zakonom predviđene mjere pokazaće dalja istraga“, naveo je Galić.

Prema njegovim riječima, ovi nelegalni uređaji nisu se nalazili u prostorijama predviđenim za aktivnosti prisluškivanja.

„Ti uređaji nisu bili samo u prostorijama u kojima su pronađeni nego su premještani u više kancelarija. Prisluškivanje su činili i oni pripadnici Granične policije BiH koji nisu direktno ovlašteni za te poslove“, naglasio je Galić.

On je napomenuo da u Graničnoj policiji BiH u ovom trenutku ne raspolažu sa informacijama o licima koja su prisluškivana.

Prema Galićevim riječima, o prisluškivanju na tim nelegalnim uređajima nisu vođene evidencije o prisluškivanju.

„Te evidencije se odnose, prije svega, na određene listinge brojeva telefona lica koja su prisluškivana. Način na koji su vršena određena prisluškivanja, te formirani i izrađivani transkripti rađeni su suprotno zakonu. Jedan broj policijskih službenika Centralne istražne kancelarije zatečen je na uništavanju određene dokumentacije za koju će biti utvrđeno o čemu je riječ“, naglasio je Galić.

Galić je saopštio da je većina prisluškivanja rađena putem ovih nelegalnih uređaja, iako Granična policija BiH posjeduje dva regularna uređaja koja su dobijena od Ministarstva bezbjednosti BiH.

„Postojeći regularni uređaji za prisluškivanje nisu bili korišteni u više od 90 odsto kapaciteta. Nad tim uređajima Ministarstvo bezbjednosti BiH redovno svake godine vrši inspekcijski nadzor“, istakao je Galić.

Prema njegovim riječima, jedan broj pripadnika Granične policije BiH koji su grubo kršili zakonske propise premješten je na drugo radno mjesto i protiv njih su pokrenute određene interne istražne radnje.

„Pojedini su premješteni na druga radna mjesta, jer je procijenjeno da bi ostankom na sadašnjim radnim mjestima mogli da ugroze internu i krivičnu istragu. Ukoliko se dokaže da tu ima elemenata krivičnog djela, biće procesuirani“, rekao je Galić.

On je poručio da će cijeli slučaj biti ispitan do najsitnijih detalja, a o svim relevantnim i bitnim stvarima obaviješteni nadležni organi.

„Obaviješteno je i Tužilaštvo BiH i bio je prisutan i dežurni istražni tužilac“, istakao je Galić.

On je pozvao medije da o ovom slučaju izvještavaju objektivno, posebno u ovo predizborno vrijeme, kada bi neki mogli da ova dešavanja zloupotrijebe u predizborne svrhe.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se