15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Prirodni recepti za borbu protiv gljivice kandide

U borbi protiv ove uporne i dosadne gljivice, osim ljekova koje prepiše ljekar, dobro će vam doći i oni koje vam nudi priroda.

Gljivica kandida živi u ljudskom tijelu, a problem nastaje kada počne da se prekomerno razmnožava.

Voli topla i vlažna mjesta, pa najčešće boravi u ustima, crevima, želucu i vaginalnom kanalu. Na njen razvoj može uticati mnogo toga, od dijabetesa, preko stresa i pada imuniteta, do dužeg korišćenja antibiotika i loše ishrane.

U borbi protiv kandide neophodni su strpljenje i upornost, jer se dešava da se uprkos temeljnom liječenju ova dosadna gljivica ubrzo vrati. Da bi liječenje bilo što uspješnije, na raspolaganju su vam i provjereni prirodni lijekovi.

Donosimo vam 5 prirodnih recepata za borbu protiv gljivice kandide.

Prilagodite ishranu

Da bi se kandida dugoročno izliječila, treba prvo promijeniti ishranu, pošto dosta namirnica podstiče njen razvoj. Treba izbaciti sve vrste šećera, kvasac, bijelo brašno, pečurke, kofein, sušeno voće, sir, kikiriki i posebno alkohol, te smanjiti količinu mlijeka i voća. U ishranu treba uključiti bijeli luk, kiselo mlijeko, maslinovo ulje, kurkumu i sodu bikarbonu.

Vaginalete i ispiranje

Čen belog luka oljuštite, pa kroz jedan kraj provucite konac pomoću igle. Prije odlaska na spavanje stavite ga kao vaginaletu i ostavite konac da visi, kao kod tampona. Ujutro ga izvadite.

Kašiku sode bikarbone dodajte u čašu prokuvane vode. Kada se ohladi, ovim rastvorom se ispirajte sedam dana, a potom napravite pauzu.

Čajna mješavina

Napraviti mješavinu od po 50 g pelina i orahovog lista i po 100 g bršljana i žalfije. Tri kašike ove mješavine prelijte sa 0.5 l vode, promiješajte i ostavite poklopljeno jedan sat. Pijte dva puta dnevno, nezaslađeno.

Kantarion

Čaj od kantariona je efikasno sredstvo protiv kandide. Kašiku kantariona prelijte sa 2 dl ključale vode i kuvajte 15 minuta. Po četvrtinu šolje mlakog čaja popijte tri puta dnevno.

Zdrav koktel

Sastojci:

čaša jogurta,

2 čena bijelog luka,

Šargarepa,

po pola kašičice đumbira i cimeta.

Priprema:

Izrendajte sve sastojke i dodajte u jogurt. Koktel treba malo da odstoji, a možete ga koristiti i kao salatu jednom dnevno. 

(Lisa.rs)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se