5.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Policija pretresla džamije, stanove, islamski centar

BERLIN – Njemačke vlasti pretresle su džamiju, lokalni islamski centar i više stanova radikalnih islamista u gradovima širom zemlje zbog mogućih veza sa militantima u Siriji.

Osumnjičeni, pripadnici ultra konzervativnog pokreta Salafista, u dobi su između 23 i 36 godina, a policija vjeruje da su planirali napad, međutim niko nije uhapšen.

„Nećemo samo stajati i gledati kako odredi smrti ‘Islamske države’ u Siriji i Iraku dobijaju podršku od Njemačke“, rekao je novinarima Joakim Herman, ministar unutrašnjih poslova južne države Bavarske.

On je dodao da policija vjeruje da su osumnjičeni prikupljali novac radi kupovine kola hitne pomoći koja bi bila upućena u Siriju.

„Nakon prebacivanja u Siriju vozilo bi bilo pretvoreno u vojno vozilo sa topovima. Osumnjičeni su slali druga vozila u Siriju posredstvom ‘Islamske države`“, rekao je Herman.

U današnjim napadima policija je zaplijenila kompjutere, hard diskove i elektronske podatke u stanu u Firtu i u tri stana i Nirnbergu na jugu Njemačke, gdje su pretresene i džamija i Islamski centar. Policija je, takođe, pretražila stan u Bonu u zapadnoj NJemačkoj i dva stana u Vajheu na sjeveru zemlje.

NJemačka obavještajna služba saopštila je da je broj salafista u zemlji porastao na 5.500 2013. godine sa 4.500 2012. godine.

NJemački muslimani osudili su prošle sedmice u više od 2.000 džamija akcije „Islamske države“ i najavili da će zaustave masovan odlazak omladine u Siriju i Irak.

NJemačke će da procesuira najmanje 30 osumnjičenih džihadista koji su se vratili u NJemačku iz Sirije, gdje su se borili na strani ekstremista.

Više od 400 njemačkih državljana pridružilo se militantima „Islamske države“ u Siriji, a vlada u Berlinu zabranila je ovog mjeseca ovu organizaciju, pa su svaki oblik propagande, simboli i aktivnosti ove grupe zakonom kažnjivi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se