23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Pojačane mjere bezbjednosti u sjedištu evropskog bloka

BRISEL – EU je pojačala bezbjednosne mjere oko svog sjedišta u Briselu, iako su belgijske vlasti umanjile važnost izvještaja da su uhapšeni džihadisti, koji su se vratili iz Sirije, planirali da napadnu zgradu.

Zvaničnici belgijskog Ministarstva pravosuđa izjavili su da su materijali, koji mogu biti upotrijebljeni za pripremu eksplozivnih materijala, pronađeni tokom pretresa u Holandiju, ali su naglasili da nema dokaza o planovima za napad na zgradu Evropske komisije.

Međutim, dodatno osoblje bezbjednosnih službi postavljeno je na ulazu u zgradu Evropske komisije u centralnom dijelu Brisela i provjeravali su dokumente svakoga ko ulazi u zgradu.

Belgijske vlasti potvrdile su da su izvršena dva hapšenja prema zakonu o borbi protiv terorizma.

Holandski mediji javili su da su muškarac i žena turskog porijekla iz Haga uhapšeni po dolasku u Brisel. Oni su, navodno proveli određeno vrijeme u Siriji.

U internoj poruci potpredsjednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča, koji je zadužen za bezbjednost u sjedištu evropskog bloka, navodi se da je donio odluku o pojačanju bezbjednosnih mjera u svjetlu objavljenih izvještaja.

Portparol Evropske komisije DŽonatan Tod istakao je da Brisel neprestano nadzire bezbjednosnu situaciju ali je ukazao na to da su belgijske vlasti potvrdile da nema određene prijetnje protiv sjedišta evropskog bloka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se