23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Podizanje krsta na Zlatištu je legitimno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je podizanje krsta na Zlatištu legitiman čin Saveza logoraša Republike Srpske i da ne vidi razlog za bilo kakve tenzije.

„Ovo udruženje je na takav način željelo pokazati saosjećanje prema svima koji su patili u posljednjem ratu. Moguće je da nekoga to iritira, ali u multivjerskom društvu u BiH to ne bi trebalo da smeta“, rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

On je istakao da u Republici Srpskoj nikome ne smetaju bilo kakva vjerska obilježja.

„Sve treba da bude riješeno na potpuno regularan način i ne znam zašto nevladino udruženje to ne smije da uradi. Ne smije da bude bilo kakvog inata, a krst treba da ostane na Zlatištu dok ne budu riješene proceduralne stvari“, zaključio je Dodik.

Na Zlatištu iznad Sarajeva 21. septembra postavljen je spomen-krst kao znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, a od tada je dva puta pokušano rušenje krsta.

SNSD, DNS i SP jačaju institucije Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je jedini pravi politički savez onaj koga čine SNSD, DNS i SP, koji jača institucije Republike Srpske.

„U prethodnim godinama radili smo na izgradnji snažnih institucija Srpske i to ćemo činiti i u narednom periodu. Građani su to prepoznali, što je vidljivo u izuzetnoj posjeti našim izbornim tribinama“, rekao je Dodik novinarima, nakon sastanka sa predsjednicima DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem.

On vjeruje u izbornu pobjedu ove koalicije i formiranje stabilne skupštinske većine i Vlade.

„Potrebni su nam fer i pošteni izbori. Opozicija pokušava da prizove određene neregularnosti, a u suštini učestvuju u svemu tome, jer činjenica je da su kandidovali dvojicu ljudi sa sumnjivim biografijama i sa namjerom da se dokopaju što više biračkih mjesta govori o njihovim namjerama“, istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska napredna stranka napustila koaliciju opozicionih stranaka, jer je Mladen Ivanić nasilno kandidovan za člana Predsjedništva BiH.

„Na velikom broju biračkih mjesta sada imamo više posmatrača iz opozicije, nego iz vlasti. Nama su potrebni fer izbori, a mi nismo kalkulisali sa kandidaturama vozača i narkomana, nego smo se ponašali odgovorno“, rekao je Dodik.

On je ponovio da su u Tuzli stranci razradili plan pobune prema kome će u izbornoj noći, zbog nepovoljnih rezultata po opoziciju, pokušati da sve dovedu u pitanje.

„Vidljivo je da Ambasada SAD u BiH, koja masovno laže posljednjih dana, podržava opoziciju i poziva da je građani podrže. Takođe, jasno je da smo premijer Srpske Željka Cvijanović i ja, kao i koalicija SNSD, DNS i SP dobili podršku predsjednika Rusije Vladimira Putina“, rekao je Dodik, napomenuvši da je policija potvrdila da napad na aktivistu SDS-a u Banjaluci nema veze sa politikom.

On je pozvao međunarodne posmatrače da prisustvuju izborima da bi bili demokratski legitimisani.

Dodik je najavio još jedan sastanak ovih političkih partija do oktobarskih izbora.

Pavić je ocijenio da je izborna kampanja ove koalicije veoma kvalitetna i da su javne tribine izuzetno posjećene.

On je ubijeđen u pobjedu DNS-a, SNSD-a i SP-a na predstojećim oktobarskim opštim izborima, jer, kako je rekao, građani imaju povjerenja u sadašnju vlast.

„Naša izborna kampanja je uvijek bila fer i poštena, ali to ne znači da nećemo odgovoriti onima koji se ponašaju drugačije. Želimo jačati Republiku Srpsku, a BiH ne možemo dati ništa više izvan ovlaštenja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekao je Pavić.

On je naveo da ova koalicija odgovorno nastupa prema građanima.

Đokić je istakao da je aktuelna vlast u Srpskoj, predvođena SP-om, SNSD-om i DNS-om, sačuvala stabilnost Srpske.

On kje rekao da ove tri političke partije imaju jasne vizije i ciljeve, među kojima je jačanje Republike Srpske.

„Svakodnevno radimo na poboljšanju situacije u Srpskoj. Najveću stabilnosgt Republika Srpska je doživjela u posljednjih osam godina“, naglasio je Đokić.

On je istakao da je za Srpsku daleko bolji izbor pobjeda koalicije SP-a, SNSD-a i DNS-a, nego opozicionih partija.

Sastanku su prisustvovali međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović i potpredsjednik te stranke Igor Radojičić, potpredsjednik DNS-a Nedjeljko Čubrilović, generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić, te predsjednik Izvršnog odbora SP-a Slobodan Protić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se