15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Petorica rudara nisu preživjeli!

Izašlo je 29 rudara iz jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, fali ih pet, oni nisu preživjeli ovu nesreću, rekao je predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

„Nažalost znao sam za ovo ranije, nisam imao snage da vam kažem. Izašlo ih je 29, ovih pet nažalost nisu, nisu preživjeli“, izjavio je novinarima Husić.

Trenutno se čekaju zvanične informacije i potvrde uprave rudnika. Rudari koji su izvučeni iz jame prevoze se vozilima hitne pomoći do zdravstvenih ustanova u Zenici, prenosi Klix.ba.

Nakon zemljotresa, odnosno gorskog udara, 34 rudara ostali su juče zarobljeni u jami Raspotočje, nakon čega je uslijedila akcija planiranja njihovog izvlačenja i spašavanja.

U jutarnjim satima danas spasilačke ekipe su se probile do zarobljenih rudara, ali nažalost za neke nije bilo spasa.

Rudari koji su bili zarobljeni kopali su tunel sa svoje strane kao i spasilačke čete sa druge strane, sa ciljem što skorijeg spašavanja zarobljenih.

Sve do podneva javnost je bila uvjeravana da su svi rudari živi i zdravi, a porodice su se u jutarnjim satima i čule sa nekima od njih. Nažalost, ispostavilo se da nije sve prošlo kako treba i da su petorica rudara izgubili živote.

Puna imena rudara koji su poginuli još uvijek nisu poznata, ali kako saznajemo inicijali četvorice rudara su M. D., M. H., F. H. i I. F.

Tijela još uvijek nisu izvučena, a radi se trenutno na osiguranju jame kako bi se poginuli rudari izvukli.

Porodice rudara polako napuštaju krug rudnika. Više detalja biće poznato uskoro.

Rad u jami Raspotočje će biti obustavljen dok se tijela rudara ne izvuku

Federalni inspektor rudarstva Nuraga Duranović kazao je da će spasilačke ekipe u narednom periodu pokušati doći do tijela četiri rudara za koja znaju gdje se nalaze, dok se za tijelom petog poginulog još uvijek traga.

„Potrebno je proširiti otvore kako bi s opremom mogli ući u jamsku prostoriju i izvući tijela“, rekao je Duranović novinarima.

Na pitanje zašto se javnost sve vrijeme uvjeravala da su zarobljeni rudari dobro, Duranović je odgovorio da su rudari govorili da su svi zajedno.

„Tek kad su spasilačke čete došle u fizički kontakt s rudarima, uvidjeli su da petorica nedostaju“, kazao je Duranović, te dodao da se „gorski udari“ ne mogu predvidjeti.

Klix.ba

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se