-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Parastos na Crnom vrhu

ZVORNIK – Na Crnom vrhu kod Zvornika danas su, parastosom i polaganjem cvijeća, obilježene 22 godine od stradanja 11 civila i pripadnika Vojske Republike Srpske.

Cvijeće je položeno na obnovljenu spomen-ploču koju su u noći 15. na 16. avgust oskrnavili nepoznati počinioci.

Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske rekao je da su novu ploču postavili ova organizacija i ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

– Nadam se da se više neće ponoviti njeno skrnavljenje, uništavanje spomen obilježja je neljudski čin i za svaku osudu. Ploču možete razbiti, ali ne možete ljudska razmišljanja i ono što ih boli, a znamo koliko je teško porodicama koje su izgubile svoje najmilije, da vide uništeno spomen-obilježje – istakao je Lazić.

On je izrazio ogorčenje što za zločin na Crnom vrhu ni do danas niko nije procesuiran.

Milan Jović čiji je otac Stanimir poginuo 1992. godine na Crnom vrhu rekao je da je veoma teško kada se i nakon 22 godine od zločina dešava skrnavljenje spomen ploče, zbog čega porodice ponovo preživljavaju neoposiv bol.

Sekretar zvorničke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković podsjetio je da je 10. septembra 1992. godine od strane muslimanskih jedinica iz Srebrenice napadnuta kolona vozila sa civilima, u pratnji dva vojna vozila.

– Oni su iskoristili dužinu kolone, zaustavili prvo vozilo „mazdu“, potom su i na ostala vozila koja su stala krenuli u masakr. Zapalili su mazdu gdje su izgodrila dva lica, nekoliko boksitovih kamiona i još putničkih vozila. Ovaj zločin nosi i težinu, jer se dogodio u dubini teritorije RS, gdje su srebrenički muslimani došli i napravili ovaj zločin – istakao je Marković.

On je naglasio da je spomen ploča postavljana 10. septembra 2010. godine, te da je treća koja je od tada postavljena.

– Obnovili smo ploču 2012. godine, postavili betonski sto i klupe i betonsku ogradu –Ponovo je oskrnavljena 15. na 16. avgust sa preko 50 udaraca tupim metalnim predmetom. mi smo je ponovo obnovili, a ostatke oskrnavljene ćemo pokupiti i odložiti u Spomen sobu, gdje je i prva oskrnavljena ploča, da svjedoče o tome šta se radi sa našim spomen obilježjima, a sa ovog skupa poručujemo počiniocima da se okanu ove spomen ploče koja nikoga ne vrijeđa – rekao je Marković..

Predsjednica zvorničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Staka Petrović istakla je da joj je, postavljanjem nove spomen ploče, srce ponovo na mjestu, jer je svako spomen obilježje znak stradanja nekog naroda.

Ploča na Crnom vrhu posvećena je za još osam pripadnika VRS koji su poginuli u užem rejonu, nekoliko dana prije i poslije 10. septembra.

Cvijeće na spomen ploču položili su predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, te zajednička delegacija koju su činili predstavnici zvorničkih Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida i, ispred Opštine, šef kabineta načelnika opštine Dušica Savić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se