10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

„Paleta“ na „Danima Srpske u Srbiji“

Slikarska radionica „Paleta“ zaključila je ovogodišnje ljeto predstavljanjem svog grada – Zvornika putem svojih 40 metara dugih platana u Beogradu i Novom Sadu, 8. i 9. septembra u okviru „Dana Srpske u Srbiji“.

Osnivač i rukovodilac „Palete“ Jovo Lalić rekao je da su u Knez Mihajlovoj u Beogradu i Zmaj Jovinoj u Novom Sadu postavili pet platana nastalih tokom posljednjih pet manifestacija „Zvorničko ljeto“, dužine od četiri do 12 metara.

Istovremeno su četiri člana „Palete“ u okviru štafelajskog slikarstva, slikali zvorničku gradsku kapiju, bravu sa zvekira, stećak i zvorničku lađu.

Nakon učešća na „Danima Srpske u Srbiji“, pod sloganom „S artistima u susret turistima“, Lalićevi utisci su više nego izvanredni.

– Prvo, ljudi nisu odmah shvatili o čemu se radi, da je to sve nastalo na asfaltu, a čak i u Knez Mihajlovoj to djeluje veliko, i „Paleta“ je preteča takve vrste uličnog slikarstva. Prolaznici su rekli „slike su divne“, ali kakve veze imaju sa turizmom, onda smo im pričali o slici, a uvezivali i Drinu, i kapiju, i Jerinu i kasinu. Pitali su kakve veze „Bitlsi“ imaju sa Zvornikom, odgovorili smo da čitava misija „Bitlisa“, i same šezdesete su najljepše godine na planeti, da je to poruka mira i gostoljubivosti iz Zvornika. I kroz priču o Romima na platnu stekli su spoznaju o Zvorniku – ispričao je Lalić.

U Knez Mihajlovoj gdje su na otvorenom izlagane i skulpture, slike, održavani parformansi, čulo se da nikada nije viđena toliko velika izložba, kao što je „Paletina“.

– I u Novom Sadu smo imali isto predstavljanje, a tokom dva dana bilo je i ponuda o kupovini koje nisu dolazile u obzir, jer nije sve na prodaju. To bi bilo kao da cepam svoju ličnu kartu. Ovo se ne prodaje, ovih 40 metara nisu samo dokument „Palete“ ili Jove Lalića, treba ih cijeniti kao arhivski dokument grada Zvornika – kaže Lalić.

U Beogradu su se, napominje Lalić, od strane renomiranih umjetnika koji su vidjeli „Paletinu“ izložbu, rodile i ideje za festival u Zvorniku koji bi uvezao muziku i sliku.

– Tako bi iz Zvornika uvijek slali dobre vibracije, a sa tim dolaze i turisti – rekao je Lalić dodavši da je „Paleta“ u Beogradu i Novom Sadu na najoriginalniji način prezentovala Zvornik.

„Paleta“ je na „Danima Srpske u Srbiji“ učestvovala na poziv Turističke organizacije opštine Zvornik sa kojom, kao i sa Opštinom Zvornik, kako Lalić reče, imaju izvanrednu saradnju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se