15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Odgođeno usvajanje sankcija do 2015.

KIJEV – Energetska zajednica izrazila je danas na konferenciji u Kijevu duboku zabrinutost zbog neuspjeha BiH da usvoji Zakon o gasu na državnom nivou uprkos pozivima da to ispravi do juna 2014. godine.

Na 12. sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice u Kijevu na kome su učestvovali ministri energetike osam potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici – Albanije, BiH, Makedonije, Moldavije, Ukrajine, Crne Gore i Srbije, rečeno je da se uprkos stalnom kršenju obaveza BiH u sektoru gasa odgađa usvajanje sankcija do 2015. godine.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger rekao je da je najvažniji zadatak osigurati zajedničku bezbjednost isporuke energenata uoči zime, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Energetske zajednice.

Energetska zajednica najavila je ranije uvođenje sankcija protiv BiH zbog neizvršavanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Jedan od razloga je i neusvajanje zakona o gasu na nivou BiH, kojim bi se uspostavio jedinstveni regulator u oblasti gasa za cijelu BiH.

Postupak je pokrenut zbog kašnjenja u izvršavanju ugovornih obaveza u oblasti gasa.

Ministarski savjet održan je danas u Kijevu, prvi put pod predsjedavanjem Ukrjine. Pažnja je bila usmjerena na reformisannje Energetske zajednice, posebno u svjetlu izazova energetskoj bezbjednosti u Evropi.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se