15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Obama: Potcijenili smo „Islamsku državu“

VAŠINGTON – Američke obavještajne službe potcijenile su aktivnosti „Islamske države“ u Siriji, koja je postala uporište džihadista iz čitavog svijeta, izjavio je predsjednik SAD Barak Obama.

On je u intervjuu televiziji Si-Bi-Es rekao da su SAD precijenile mogućnosti iračke armije u borbi protiv militantnih grupa.

Obama je rekao da su se islamisti pritajili kada su američki marinci uz pomoć lokalnih iračkih plemena porazili Al kaidu.

„Ali u posljednjih nekoliko godina, tokom haosa sirijskog građanskog rata, gdje postoje ogromna područja u kojima nema vlasti, oni su uspjeli da se rekonstituišu i iskoriste taj haos“, rekao je predsjednik SAD.

On je prošle sedmice proširio američke vazdušne udare na Siriju, nakon što ih je u avgustu pokrenuo u Iraku, s ciljem da oslabi organizaciju „Islamska država“.

Ova grupa ubila je hiljade ljudi i odrubila glava najmanje trojici Zapadnjaka, a u Iraku i Siriji zauzela je velike teritorije.

Obama je rekao da je neophodno potisnuti pripadnike „Islamske države“, smanjiti im raspoloživi prostor, eliminisati komandu, kontrolu i mogućnost da se naoružavaju i nabavljaju gorivo, kao i da se presijeku tokovi njihovog finansiranja i spriječi regrutovanje stranih boraca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se