12 C
Zvornik
19. април 2024.

Neće biti pomjereni rokovi na obradi popisnog materijala

SARAJEVO – Obrada popisnih materijala odvija se u skladu sa planom aktivnosti koji je usvojio Savjet ministara BiH i do sada nije evidentiran bilo kakav problem koji bi uticao na pomjeranje rokova za realizaciju bilo koje aktivnosti, rečeno je Srni u Agenciji za statistiku BiH.

Do sada je završeno nekoliko faza pripreme materijala, a u toku su aktivnosti na skeniranju popisnica i optičkom prepoznavanju sadržaja popisnica /OCR/.

Ukupno je skenirano 84 odsto popisnog materijala, a kroz OCR sistem obrađeno je 75 odsto ukupnog broja popisnica. Paralelno sa skeniranjem i OCR obradom radi se i šifriranje tekstualnih obilježja, a do sada je šifrirano 75 odsto ukupno obrađenog materijala.

Trenutno se radi i na aktivnostima strategije statističkog čišćenja podataka i definisanju i testiranju pravila za utvrđivanje rezidentnog stanovništva, u skladu sa zakonodavstvom BiH i međunarodnim preporukama.

Nakon toga počinje rad na definisanju i testiranju konzistentnosti pravila između i unutar podataka popisa, zajedno sa rješavanjem pitanja duplo popisanih osoba.

Izričita preporuka Međunarodne monitoring misije je da se sve provjere i kontrole podataka popisa rade u automatskom ili poluautomatskom načinu obrade i da se koriste sofisticirane statističke metode za korekciju podataka.

Zbog toga timovi iz sve tri statističke institucije rade, zajedno sa međunarodnim stručnjacima koji imaju iskustva iz oblasti uređivanja podataka popisa stanovništva, na implementaciji strategije čišćenja podataka i utvrđivanju pravila obrade podataka.

Prema planu aktivnosti, posao skeniranja svih popisnica i OCR obrade treba da bude završen do kraja godine.

Statističke institucije rade i na pripremi diseminacionih tabela, kao i knjiga za objavljivanje rezultata popisa koje će, u skladu sa planom aktivnosti, početi naredne godine, navode u ovoj agenciji.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se