20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nasipi sigurni, ulaganja u Semberiji 10 miliona KM

BIJELJINA – „Vode Srpske“ su zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladom Republike Srpske preduzele sve neophodne mjere za popravku nasipa i zaštitu od poplava u Semberiji, izjavio je danas direktor „Voda Srpske“ Dragan Anđelić.

Anđelić je rekao da se potpuno neopravdano širi strah od poplava i značajno uznemirava stanovništvo dezinformacijama koje u javnosti širi i prvi čovjek Bijeljine.

„Poručujem građanima da se poplave neće desiti i da ne nasjedaju na provokacije koje su očigledno predizborna kampanja za pribavljanje jeftinih političkih poena“, rekao je Anđelić, nakon što je sa brojnim novinarskim ekipama posjetio tri najkritičnije lokacije na nasipu uz rijeku Savu u Semberiji.

Anđelić je istakao da je Semberija trenutno ogromno gradilište vodoprivrednih objekata i da su investicije Vlade i „Voda Srpske“ u ove objekte zaštite od poplava najveće na Balkanu.

Pomoćnik direktora „Voda Srpske“ za finansije Rada Baričanin rekla je novinarima da će do kraja godine Vlada i „Vode Srpske“ u nasipe i vodoprivredne objekte u Semberiji uložiti oko 10 miliona KM.

O vrhunskom kvalitetu urađenog novinarima je svjedočio stručnjak hidrotehnike Slobodan Čubrilo, koji obavlja nadzor radova na savskom nasipu, uz ocjenu da Semberiju sada ne može da poplavi ni stogodišnji vodostaj rijeke Save koji je zabilježen tokom poplave u maju.

Prema njegovim riječima, savski nasip u Semberiji je cijelom dužinom trenutno na koti koju je imao prije proboja u maju, kao u predratno vrijeme, a kada sadašnji radovi uskoro budu okončani visina nasipa biće 1,2 metra iznad stogodišnjeg vodostaja.

Predstavnici izvođača radova na lokacijama Topolovac, Visoč i Begov put potvrdili su novinarima da radove usporava samo loše vrijeme i visok vodostaj Save, ali da sve urađeno ima vrhunski kvalitet koji je po svim slojevima i iznad traženog u projektu.

Oni su podsjetili da Topolovac ni u maju nije popustio pred vodostajem Save na istorijskom maksimumu od 9,5 metara, a nasip na Visoču koji je u maju probijen na pet mjesta potpuno je zatvoren i spremljen za završno, dodatno nadvišenje od jednog metra.

Stručnjak na crpnoj stanici Begov put Miroslav Čvrgić rekao je novinarima da je 5. septembra na ovoj lokaciji uočena opasnost od erozije kakva se dogodila na Topolovcu 2010. godine, zbog čega je odmah urađen pregradni nasip koji ujednačava pritisak vode i štiti savski nasip, kao i rad pumpi koje rade punim kapacitetom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se