18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Na dijelu opštine Brod proglašena vanredna situacija

ISTOČNO SARAJEVO – Zbog naglog rasta rijeke Ukrine na djelu opštine Brod proglašena je vanredna situacija, rekla je Srni viši stručni saradnik u Upravi civilne zaštite Republike Srpske Branka Klarić.

Klarićeva je istakla da u selima na ovom području ima zaplavljenih kuća, ali stanje još nije alarmantno.

Ona je rekla da je na području opštine Teslić u blizini Rekreacionog centra „Hajdučke vode“ došlo do odrona zemljišta koji ugrožava putnu komunikaciju Teslić-Banjaluka. Saobraćaj na ovom putnom pravcu se odvija jednom trakom i nije u prekidu.

Na putnom pravacu Doboj–Teslić u selu Brela voda se povukla sa kolovoza, pa se saobraćaj odvija normalno.

Klarićeva kaže da se u opštini Laktaši sinoć rijeka Turjanica izlila cijelim tokom od mjesta LJubatovci do mjesta Dovići, a za sada nema poplavljenih domaćinstava. Zbog izlivanja rijeke Crkvene u prekidu je putna komunikacija Drugovići-Kriškovci.

U Banjaluci je snabdijevanje strujom i vodom redovno. Vodostaj rijeke Vrbas izmjeren jutros u 8.00 časova u Delibašinom selu iznosi 315 centimetara, što je za 43 centimetra manje u odnosu na sinoćnje mjerenje i premašio je kotu redovne odbrane od poplava za 65 centimetara.

„Vodostaj rijeke Vrbanje je u opadanju i iznosi 224 centimetra, što je za 15 centimetara manje u odnosu na prethodno mjerenje“, rekla je ona.

Klarićeva je naglasila da je u Prijedoru nivo rijeke Sane jutros iznosio 433 centimetra, što je za 13 centimetara više od kote redovne odbrane od poplava.

Ona je dodala da su u opštini Novi Grad zbog izlivanja rijeke Japre u prekidu lokalni putni pravci Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci. Za sada nema ugroženog stanovništva i objekata.

U opštini Derventa uvedena je redovna odbrana od poplava, a nivo rijeke Ukrine raste.

U Modriči je brzom intervencijom građevinskih mašina spriječeno izlivanje potoka na području sela Vranjak koji je prijetio da ugrozi komunikaciju Doboj-Modriča, a u opasnosti od plavljenja je bilo nekoliko kuća.

Rijeka Bosna stagnira i nema opasnosti od većih poplava.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se