2 C
Zvornik
20. април 2024.

„Mešetari“ iz Ambasade SAD žele da se umiješaju u izborni proces

SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da „mešetari“ iz Ambasade SAD u BiH žele da se direktno upetljaju u izborni proces, s ciljem stvaranja nestabilne strukture u Srpskoj i Federaciji BiH poslije izbora, da bi se modelirao sistem na njihov način.

„Dolazi do direktnog miješanja kroz spotove USAID-a, kroz direktna obraćanja, razna pisma službenika, a daje se nevladinim organizacijama novac čime se stvara dodatna pometnja“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH će morati da vrati otete nadležnosti, da ukine Sud i Tužilaštvo BiH jer to nema u ingerencijama, te da prekomponuje i vrati u ustavne okvire fiskalni sistem, što ne predstavlja razgradnju BiH.

„BiH će razgraditi nehtijenje i nepodržavanje ustavnog poretka kako je napisan. Pošto niko neće da razgovara o toj temi, Republika Srpska neće oklijevati da razvije svoj proces traženja dodatnog suvereniteta i samostalnosti i to ne treba nikog da iznenadi“, rekao je Dodik za televiziju OBN.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da je najvažnije očuvati mir u BiH.
„Ja nisam čovjek sukoba, već čovjek razgovora sa jasnim stavom šta je interes Srpske. Republika Srpska može da živi u BiH samo pod uslovom da se BiH vrati na izvorni Dejton, a ako se ne vrati, Srpska ide svojim putem“, poručio je Dodik.

On je naglasio da je situacija u Srpskoj stabilna, da institucije veoma dobro funkcionišu i da u dosadašnjem periodu ove vlasti nije bilo kriza vlade i parlamenta, niti destabilizacije sistema vlasti.

„Veoma smo energično reagovali na sve izazove koje smo imali, u dosadašnjem periodu ove vlasti prosječna plata je povećana za skoro 100 odsto, isto tako i prosječna penzija. Niko ne kaže da je to dovoljno, ali u ovom trenutku to je maksimalno moguće. Prezadovoljni smo time što smo učinili da održimo plate i penzije, a prosječna plata je, prema statistici, veća nego u Federaciji BiH“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, građani Republike Srpske svjesni su da za pet mjeseci nije moguće sanirati štetu od poplava.

„Činimo sve što možemo, kroz vaučere, brzu sanaciju. Nijedna putna komunikacija u Srpskoj nije prekinuta, treba da se održe radna mjesta u poplavljenim područjima, stalno smo sa ljudima na ugroženim područjima i postoji optimizam. Gotovo je saniran grad Doboj“, istakao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska nije ostala dužna nikome u periodu ove vlasti, da se unutrašnje i spoljne obaveze redovno servisiraju i da je Srpska finansijski konsolidovana i samoodrživa bez ogromnog deficita.

„Nema bezbjednosnih ugrožavanja, prije sedam-osam godina na početku smo se obračunali sa nosiocima organizovanog kriminala, a prvi smo u regionu donijeli zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom“, naglasio je Dodik.

On je naveo da u Srpskoj ima kriminala i korupcije, kao i svugdje, ali da nema velikih organizovanih kriminalnih grupa, navodeći da nema relevantnog osnova da se vjeruje optužbama opozicije da postoji kriminal u mnogim projektima.

Govoreći o predstojećim izborima, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da računa na veliku izbornu pobjedu ove stranke.

„Podrška građana je, prema statistici, 40 odsto, a najjača opoziciona partija ima 28 odsto podrške koja polako pada. Prema anketama, moja kandidatura bilježi značajnu razliku nad konkurencijom, a /kandidat Koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH/ Željka Cvijanović ima apsolutnu prednost nad Mladenom Ivanićem“, naveo je Dodik.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se