9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Mali Zvornik: Klizište ponovo u nemilosti prirode

Ponovo se aktiviralo klizište kod Starog mosta u Malom Zvorniku. Nova, manja količina zemlje i mulja slila se na magistralni put zbog čega se saobraćaj na ovoj dionici trenutno odvija otežano sa kraćim prekidima zbog čišćenja, prenosi sajt Opštine Mali Zvornik, Malizvornik.rs.

Ukoliko ne bude novih odrona odvijanje saobraćaja očekuje se normalizacija saobraćaja, uobičajenim režimom naizmjeničnog prelaska vozila u jednom smeru.

Količina izmjerenog vodenog taloga, za 24 časa, do 7.00. časova 3. septembra, je 27.2 litre po metru kvadratnom (lit/m2) , što je trećina ovogodišnjeg dnevnog rekorda od 97, 20 litara po metru kvadratnom, saznajemo od nadležnih u kišomjernoj stanici „Zvornik“, u Malom Zvorniku.

Podsjećanja radi, pješački most na Drini, državni granični prelaz, koji spaja Mali Zvornik i Zvornik, zatvoren je 16. maja, oko 16. 00 časova, zbog pojave odrona u Malom Zvorniku u neposrednoj blizini mosta. Nedugo potom, došlo je do pucanja cijevi za vodu i prekida u vodosnabdijevanju nizvodno od Starog mosta. Isključen je i plin zbog oštećenih plinskih vodova. Magistralni put M 19. 1, u prvom strahovitom naletu tecišta (podvrste klizišta), bio je blokiran prvobitno od 16 časova do 2 posle ponoći, da bi nakon samo dva sata funkcionisanja ponovo bio zatrpan većom količinom odronjene zemlje, natopljene atmosferskim padavinama i vodom sa četiri izvora na toj lokaciji.

[mom_video type=“youtube“ id=“zdQ5gD2-A0I“]

Vanredno stanje od maja

U Malom Zvorniku, vanredna situacija je i dalje na snazi. Malozvorničani i dalje imaju problema kada je u pitanju putna komunikacija, djelimično i vodosnabdijevanje, a neizvjesno je i da li će biti grijanja, pošto  još uvijek nije osposobljen gasovod.

Prema riječima Boška Markovića, direktora Javnog komunalnog preduzeća (JKP) “Drina” u Malom Zvorniku do prije neki dan problema u vodosnabdijevanju bilo je u mjesnoj zajednici Donje Naselje, ali je to najzad rešeno pa građani u donjem dijelu ovog naselja od sada imaju redovno vodosnabdijevanje.

Problem vodosnabdijevanja još nije riješen u mjesnoj zajednici Donja Borina, gdje se zbog velike količine padavina i pojave podzemnih voda u izvorištima pojavio i antimon i voda je tokom ova tri mjeseca zabranjena za piće. Procenat antimona u vodi opada, ali voda је samo za tehničku upotrebu, pa se mještani i dalje snabdevaju iz 23 cisterne postavljene u ovoj mjesnoj zajednici.

Ove sedmice počinju radovi na postavljanju cjevovoda od Zeljića, prema Drinskoj steni i školi u Donjoj Borini.

Oštećen gasovod kraj Starog mosta znatno veći problem, koji se još otežano rješava, iako je do početka grejne sezone preostalo šest nedelja, je nemogućnost popravke oštećenog gasovoda. Još uvijek je pod znakom pitanja kontinuirano kvalitetno grijanje građana i privrednih subjekata u središnjoj Mesnoj zajednici Kolonija (Centar), priključenih na toplanu u Ribarskoj ulici.

Rad gradske toplane je u nadležnosti JKP “Drina”, a njen direktor Boško Marković obećava da će grijanja biti i da se problem mora riješiti, kao i da imaju određene garancije nadležnih ministarstava. Istina je i da se ingerencije prilikom sanacije Starog mosta, drinske magistrale i klizišta (tecišta) prepliću, da je još 4. juna najavljeno da će se u roku od dva mjeseca, do 4. avgusta izgraditi bezbjedna i jaka pozida, sanirati magistralni put M 19.1 gasovod, tačnije cijevi gasovoda koji je išao ispod starog mosta su u prekidu. Klizište kod starog mosta ih je pokidalo, a sa popravkom se još nije ni počelo.

Problem su svojinski odnosi. Javno preduzeće „Srbijagas“, koji doprema gas ovim cevovodom u Mali  Zvornik i koje je voljno da cjevovod popravi, zahtjevalo da cjevovod pređe u njihovo vlasništvo. Cjevovod inače pripada malozvorničkom preduzeću “Ravnaja” u restrukturiranju a.d. Mali Zvornik, koje je sada pod upravom Agencije za privatizaciju, a koja ne dozvoljava prenos vlasništva.

Radovi na popravci se ne preduzimaju, a u komunalnom “Drina” su, kako nam je ispričao direktor Boško Marković, razmatrali i alternativne načine snabdevanja toplane energentima. Dobijene su i prve procjene, pa je tako zbog visine troškova za ponovno osposobljavanje toplane da radi na mazut, ovaj predlog odmah odbačen. U opticaju je i postavljanje cisterne sa tečnim gasom, koji je i jeftiniji energent, ali i ovo je zahtjevna i skupa investicija.

U Malom Zvorniku još uvijek je na snazi vanredna situacija, tako da se određene odluke mogu sprovesti skraćenim postupkom, a ovo se najviše odnosi na administrativno dobijanje dozvola za postavljanje cisterne. Ipak najoptimalnije i najbolje riješenje, prema rečima direktora JKP “Drina”  iz Malog Zvornika je osposobljavanje ozbiljno oštećenog i pokidanog gasovoda, a ministarstvo energetike je obećalo da će ovaj problem biti riješen za ovu grejnu sezonu.

Malizvornik.rs/Мали Зворник – Интернет новости/foto: Dalibor Krstić

Мали Зворник – Интернет ново

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se