18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ljekovite prednosti grožđa

Ako volite uživati ​​u ukusnom i sočnom grožđu, sigurno će vas obradovati informacija da ono ima veoma ljekovita svojstva.

Evo kako grožđe pozitivno utiče na vaše zdravlje.

Podstiče mršavljenje

Istraživanje sprovedeno na Fakuktetu u Georgiji pokazalo je da resveratol (koji se nalazi u grožđu) pozitivno utiče na mršavljenje na dva načina – drastično smanjuje mogućnost stanica da skladište masti i značajno podstiče razgradnju stanica masti.

Štiti vaše srce

Resveratol ima sposobnost povećati fleksibilnost krvnih žila, čime se olakšava cirkulacija. Tako grožđe može sniziti krvni pritisak, a bolja cirkulacija krvi će omogućiti lakši transport kisika i hranjivih tvari do svih dijelova tijela. Neke naučne studije su pokazale da 10 mg suplementa resveratola dnevno može drastično smanjiti rizik od srčanog udara.

Čuva zdravlje mozga

Studije koje su sproveli naučnici u Švicarskoj su pokazale da resveratol ima vrlo pozitivan uticaj na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ova hemikalija ima sposobnost da neutralizira slobodne radikale i plak u mozgu, čime se smanjuje rizik za nastanak Alchajmerove bolesti.

Poboljšava pamćenje

Studija sprovedena u Britaniji je pokazala da resveratol može povećati cirkulaciju krvi do mozga i do 200 odsto. Naučnici vjeruju da ova hemikalija može poboljšati naše mentalne sposobnosti.

Štiti kožu od raka

Brojna istraživanja su pokazala pozitivan uticaj resveratola u borbi protiv raka. Takođe, ovaj sastojak kojim je grožđe bogato, štiti kožu od negativnih sunčevih zraka.

Čuva tijelo od radijacije

Ovaj moćni sastojak ima i zaštitnu ulogu prilikom terapije zračenjem.

Aktivira gen dugovječnosti

Jedno istraživanje je pokazalo da sastojci grožđa mogu aktivirati gen zaslužan za dugovječnost.

Pomaže kod dijabetesa

Moćni resveratol može smanjiti razinu šećera u krvi i do 10 odsto, pokazalo je istraživanje provedeno na Medicinskom koledžu „Albert Einstein“.

Smanjuje upalu

Sastojci koji se nalaze u grožđu imaju izuzetna antiupalna svojstva, pa je i zbog toga grožđe odličan prijatelj vašeg srca.

Pomaže oporavak mišića

Resveratol pomaže stanicama da se oslobode urične kiseline i drugihtoksine, čime se eliminira napetost i bol u mišićima.

(stvarukusa.rs)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se