23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kremlj potvrdio: Putin u Srbiji 16. oktobra

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiće Srbiju 16. oktobra, saopšteno je danas iz pres službe Kremlja.

U saopštenju se navodi da će Putin tokom posjete razgovarati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem o „ključnim pitanjima bilateralne saradnje, prvenstveno u oblasti trgovine i ekonomije“, prenosi RIA „Novosti“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je ranije u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem da će predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u oktobru doći u Srbiju.

Putin će prisustvovati vojnoj paradi

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin prisustvovaće u okviru posjete Beogradu, gdje će doputovati 16. oktobra, vojnoj paradi i obilježavanju 70 godina od oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Predsednik Putin prisustvovaće i vojnoj paradi onakvoj kakvu nismo imali više od 40 godina, jer mislim da datum i povod to zaslužuju“, rekao je Vučić, dodajući da se građani Srbije ponose borbom protiv fašizma.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u Beogradu Aleksandrom Čepurinom potvrdio da će se Putin sastati sa njim i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a biće priređen i zajednički ručak sa predstavnicima ruske i srpske delegacije.

Vučić je rekao i da će tokom posjete ruskog predsjednika biti riječi i o budućnosti odnosa dvije države koji su dobri, ali bi oni mogli da budu još bolji i uspješniji.

„Mnogo toga zajedničkog možemo da napravimo u interesu Rusije i Srbije“, naglasio je Vučić.

Tokom Putinove posjete o ključnim rusko-srpskim odnosima

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin rekao je da će tokom posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina 16. oktobra Beogradu biti razmatrana ključna pitanja rusko-srpskih odnosa.

„Tokom posjete predviđeni su sastanci i pregovori sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem“, rekao je Čepurin nakon sastanka sa Vučićem.

On je naglasio da je prijateljstvo dvije zemlje utemeljeno na širokom konsenzusu naroda, tradiciji, mentalitetu i vjeri.

„Političko razumijevanje treba da omogući i privredni razvoj“, naveo je Čepurin.

Čepurin je istakao da je predviđeno učešće Putina u svečanosti obilježavanja oslobođenja Beograda.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se