20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ko su teroristi koji kolju novinare

Odsjecanje glave još jednog američkog novinara najnoviji je brutalni čin ekstremista.

– Siguran sam da tačno znate ko sam ja i zašto sam ovdje. Obama, američka intervencija u Iraku trebalo bi da služi očuvanju života i interesa američkih državljana. Kako to da lično moram da platim cijenu tvog uplitanja u moj život? – mirnim glasom rekao je Sotlof dok je militant odjeven u crno držao nož pored njegove glave.

Američki Savjet za nacionalnu bezbjednost saopštio je da je poslije analize utvrđeno da je snimak egzekucije američkog novinara autentičan.

Džihadisti koji se na Bliskom istoku bore za uspostavljanje islamske države postali su najgora noćna mora Zapada, a po okrutnosti su odavno nadmašili Al Kaidu. Njihovi pripadnici pred kamerama kolju taoce, a na društvenim mrežama se hvale fotografijama na kojima poziraju sa odrubljenim glavama.

U pismu koje je pronađeno u pakistanskom skloništu Al Kaide detaljno su opisani svi užasi kojima ISIS (Islamska država Iraka i Sirije) pribjegava, uključujući i korišćenje hlora kao hemijskog oružja. Iako je ova grupa džihadista svoje aktivnosti započela pod okriljem Al Kaide, u februaru prošle godine njene vođe su istakle da „nisu ni u kakvoj vezi sa Islamskom državom“. Zahvaljujući internetu kao sredstvu regrutacije, ISIS je premašio broj od 10.000 pripadnika, među kojima su i državljani zapadnih zemalja.

Veliki izvor moći terorista leži u novcu kojeg imaju na pretek, budući da se finansiraju od privatnih donacija iz Katara i Saudijske Arabije, a ubiraju i profit od naftnih polja na sjeveru Sirije.

Uz podršku američke vojske koja bombarduje položaje ekstremista u Iraku, iračke bezbjednosne snage uspele su da povrate dijelove teritorije, ali teror ISIS-a i dalje traje.

– Moramo da smanjimo sferu uticaja ISIS-a, finansiranje organizacije i njene vojne mogućnosti. Potrebna nam je ne samo odgovarajuća strategija već i spremnost na međunarodnom nivou da se suočimo sa ovim problemom. Bliski istok i muslimanski svijet moraju da se priključe međunarodnoj zajednici kako bismo zajedno izolovali ovaj rak – rekao je Obama.

Blic

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se