20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kirbijeva izjava ukazuje na ozbiljno pogoršane odnose Amerike i Rusije

BEOGRAD – Ekspert za međunarodnu politiku Dragan Petrović ocijenio je su odnosi između Moskve i Vašingtona ozbiljno pogoršani i da Amerika teži da odbrani jake pozicije u Srbiji, a da je to postalo potpuno jasno nakon što je američki ambasador Majkl Kirbi uputio pitanje srpskim vlastima – zašto predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin dolazi u Srbiju.

„Kada u diplomatskoj praksi, koja podrazumeva određena pravila ponašanja i uvažavanja, javno postavite takvo pitanje, onda je to jasan pokazatelj ozbiljno poremećenih odnosa“, rekao je Petrović.

On je za „Blic“ ocijenio da nije slučajno što je to pitanje postavljeno u Srbiji u kojoj je, kako je rekao, politička elita više naklonjena Zapadu, ali javno mnjenje većinski naginje ka Rusiji, prema kojoj osjeća jezičku, istorijsku i religijsku bliskost.

„Mislim da je Amerika pokazala strah da dolazak ruskih državnika može otkriti pravi puls naroda i da Putin u tom smislu može profitirati“, smatra Petrović.

On je ocijenio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić na ovu izjavu reagovao defanzivno i pokušao da arbitrira u okviru četiri centra moći – Rusije, Kine, Amerike i EU.

„Ne verujem da će Putin na uzorku te male izjave sagledavati ukupnu politiku Beograda. Nema sumnje da dolazi u zemlju koja je tradicionalno prijateljska. Takođe, treba očekivati da Putin u slučaju dolaska učini gest koji će istaći naklonost građana Srbije prema Rusiji, kao što je učinio posjetom Zvezdinom stadionu 2011. godine gdje je dočekan ovacijama. To je ono od čega Amerika strepi“, kaže Petrović.

On procjenjuje da će se uticaj Rusije na Balkanu u budućnosti povećati i da će to usloviti dva važna faktora – izgradnja gasovoda „Južni tok“ i podjela Ukrajine.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se