23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kad dunje zamirišu

S padom temperatura sve više vremena želimo provoditi u zatvorenom prostoru i toploj atmosferi. Sivilo i tmurne kišne dane razvedrite najljepšim jesenskim bojama i mirisima voća, kao što su dunje i kruške na policama, prozorima i stolovima.

Crvena, zelena, ljubičasta, žuta, narandžasta – jesenjoj paleti je nemoguće odoljeti.  Ništa nije toliko karakteristično za jesen kao živahne boje lišća, te cvijeća poput hrizantema. Kad god se osjećate pod stresom nabavite hrizanteme, neven ili slično cvijeće koje će unijeti opuštene momente u vaš dom.

Drvo, meke tkanine i svijeće u kombinaciji s jesenskim plodovima, kao što su kestenje, žirevi, orasi, šišarke, pružiće vam sve ono što trebate za dekoraciju. Koristite stolnjake u bogatim nijansama jesenske palete.

Sredinu stola dekorišite malim bundevama, dunjama, kruškama, javorovim lišćem, suvim cvijećem i sjemenkama mahuna. Objesite bobice na kuhinjske ormariće i stavite košaru jabuka na pult.

Jesen je idealno doba da više pažnje posvetite uređenju svoje kuhinje. Ne radi se samo o detaljima; čak i aranžmani od voća i jesenskog povrća te lišća mogu izgledati i te kako privlačno, a osim toga, dobro je poznato kako crvena i žuta boja potiču apetit. Nije potrebno preurediti cijelu kuhinju, ali možemo se poigrati bojama. Posude napunite narandžama i mandarinama, uživajte radeći ajvar, a bijeli kuhinjski sto zamijenite onom boje drveta ili mu pridružite stolice u veselim bojama.

Savremeni dnevni boravci možda neće izgledati dobro s rustikalnim aranžmanima, ali će zato dobiti na toplini postavljanjem zidnih naljepnica ili tapeta. Uzorci drveća, lišća, sova, jelena unijeće dašak jesenske atmosfere. Sa druge strane, klasični interijeri će odlično izgledati s detaljima od prirodnih materijala, te aranžmanima od opalog lišća i bundeva.

Ulaz u stan možete učiniti šarmantnim dodajući običnom pšeničnom vijencu listiće i dekoracije u zlatnoj, crvenoj i narandžastoj boji. Vijenac od suvog lišća, bršljana, suncokreta ili imitacije istih lijep je ukras na svakim vratima.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se