18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Jacenjuk: Rusija mora da vrati Krim

NJUJORK – Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk zatražio je u UN-u da se Rusiji ne ukidaju sankcije dok Ukrajina ne povrati kontrolu nad cijelom teritorijom, uključujući Krim.

Na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Jacenjuk je prošle noći, na kraju intenzivne diskusije o sve većoj prijetnji ekstremističkih organizacija po svijet, izjavio da „mi (Ukrajina) znamo šta znači terorizam“.

On je zatražio da Rusija povuče svoje trupe s istoka Ukrajine, da „prestane da snabdijeva teroriste pod ruskim rukovodstvom“ i da „počne stvarne, mirovne pregovore“.

Ukrajinski premijer je istako i da Krim koji je Rusija pripojila, i dalje pripada Ukrajini, i da će „uvijek biti“ njen dio.

Višemjesečni rat proruskih separatista i ukrajinskih snaga, koji je uslijedio poslije ruske aneksije Krima, bio je jedna od značajnih tema o kojima se govorilo na Generalnoj skupštini ove sedmice.

Jacenjukov govor je, ocijenjuje Associated Press, ukazao na bojazni Ukrajine nakon jučerašnje izjave predsjednika SAD Baraka Obame da će SAD ukinuti sankcije Rusiji, koje su naškodile njenoj ekonomiji, ako Rusija ne bude remetila primirje, dogovoreno početkom septembra.

Obama je ocijenio da sporazum „nudi prostor“ za mir.

Sankcije koje su protiv Rusije uvele SAD i Evropska unija, nisu uticale na tok ukrajinske krize.

U ratnim sukobima, koji su počeli sredinom aprila, poginulo je više od 3.500 ljudi, prenosi Beta.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se