7.4 C
Zvornik
04. децембра 2022.

Ivanišević: Podići kapelu na Zlatištu

BEOGRAD – Na Zlatištu iznad Sarajeva treba podići ne krst, nego kapelu sa imenima i fotografijama 7.115 ubjenih sarajevskih Srba – ističe direktor beogradskog Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević.

„Umesto da pokušavaju da sruše to obeležje, oni koji to rade trebalo bi da donesu cveće i pokaju se. To što skrnave sećanje na ubijene Srbe je van svih civilizacijskih normi.

Da nisu odgovorni, ne bi oni na to ni kidisali“, rekao je Ivanišević Srni, komentarišuići bošnjačke pokušaje iz Sarajeva da sruše krst na Zlatištu.

Ivanišević, istoričar koji se bavi utvrđivanjem broja ubijenih Srba tokom rata u BiH, smatra  da bi na Zlatištu Srbi trebalo podići kapelu u čijoj bi se unutrašnjosti našla imena i fotografije svih Srba Sarajlija koje su tokom rata ubili njihovi sugrađani druge vjere.

Navodeći da je srpski narod „već nekoliko puta bio  prisiljen da živi sa svojim ubicama u istoj državi,  ovog puta u BiH“, Ivanišević ističe  da je svuda u svijetu normalno da se ljudi poklone sjenima svojih pokojnika  i da ostane zabilježeno stradanje njihovih bližnjih.

„Ali, za očekivati je da oni koji su pouzrokovali njihova stradanja to ruše. Normalno je da ubice i njihovi potomci žele da uklone tragove svojih zlodela“, navodi Ivanišević.

On napominje da za  cifru od 7.115 ubijeni sarajevskih Srba „ima dokumentaciju, dokaze i izvore, elementarne podatke, a za većinu njih i od pet do deset izvora, kao dokaz da su stradali“.

On je naveo da je moguće odstupanje  deset do 15 odsto od broja od 7.115 ubijenih sarajevskih Srba, koji su, prema popisu stanovništva aprila 1991. godine, bili evidentirani kao stanovnici Sarajeva i deset sarajevskih opština.

Ivanišević kaže da njegov institut ima u evidenciji za sada više od 3.700  imena muslimana i Hrvata koji su odgovorni za stradanja Srba u Sarajevu i to po opštinama, po jedinicama, po komandnom sastavu, korpusima, brigadama, pa čak ima i podatke iz njihove dokumentacije.

„Iz njihove dokumentacije lako vidite ko je sve odlikovan, za šta je odlikovan. Pažljiva analiza njihovih dokumenata, rešenja o odlikovanjima, unapređenjima i  nagradama govori o tome.

Osim toga, poznata su nam i imena  više stotina muslimana koji su opsluživali razne logore“, precizira Ivanišević.

On smatra da je ovaj broj muslimana i Hrvata odgovornih za ubijanje Srba u Sarajevu dosta skroman u odnosu na broj ubijenih Srba.

„Ali, ne treba zaboraviti NATO avijaciju. Sada se žale i napadaju islamske teroriste, a Amerika je njima pružala vazdušnu podršku kada su napadali Srbe“, ističe Ivanišević za Srnu.

Od oko 40.000 Srba koji su se našli u muslimanskom dijelu Sarajeva kao etnički taoci, navodi Ivanišević, mnogi su bili privođeni i prošli kroz neke oblike maltretiranja, zlostavljanja ili kroz logore kojih je bilo 123.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se