18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

I bh. građani na listi za odstrel

BAGDAD, SARAJEVO – Ekstremistička grupa Islamska država (IS) pozvala je svoje pristalice da ubijaju građane onih zemalja, uključujući i BiH, koje učestvuju u koaliciji predvođenoj SAD protiv džihadista iz IS-a.

Na meti radikalne terorističke organizacije iz Sirije i Iraka mogli bi se naći stanovnici svih zemalja članica globalne antiterorističke koalicije, koju zasad čini više od 50 država, uključujući, pored BiH, i Hrvatsku i Srbiju.

„Ako možete da ubijete nevjerujućeg Amerikanca ili Evropljanina, posebno pakosnog i prljavog Francuza, ili Australijanca ili Kanađanina… uključujući državljane zemalja koje su ušle u koaliciju protiv Islamske države, onda oslonjeni na Alaha, ubijte ga“, navodi se u pozivu Abu Muhameda el Adnanija, portparola ekstremističke grupe, koji je to izrekao na više svjetskih jezika i snimak je postavljen na internetu.

O koliko se dramatičnoj prijetnji radi, svjedoči i činjenica da su teroristi IS-a svijet niz puta šokirali ne samo radikalnom ideologijom, nego i pogubljenjima stranih zarobljenika, novinara i humanitaraca, a snimke tih ubistava objavljivali su na internetu, šireći strah širom svijeta.

Ne čudi, stoga, to što se brojne članice antiterorističke koalicije uveliko bave bezbjednosnim aspektima u svojim državama, ali se to, tvrde stručnjaci, ne bi moglo reći i za BiH, koja, podsjećaju, u ovom momentu nema čak ni čovjeka na čelu krovne nadležne institucije – Ministarstva bezbjednosti BiH.

„BiH će morati konačno da pošalje poruku da će početi da se bori s ovim što se zove radikalni islamski fanatizam. Nemamo čak ni ministra bezbjednosti, nismo usvojili izvještaj o stanju bezbjednosti za 2013. godinu, niti znamo šta su nam ključni bezbjednosni izazovi za ovu godinu“, kritikuje Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Zoran Dragišić, stručnjak za bezbjednost, podsjeća da s naših prostora postoji veliki broj ljudi koji se bore u redovima IS, što je, ističe, dobar razlog da sve bezbjednosne službe povedu računa o ovoj prijetnji.

„To je vrlo ozbiljna pretnja. Službe bezbednosti treba da rade svoj posao onako kako treba, a mislim da svi treba da pojačamo napore protiv globalnog džihada. S njima nema dogovora, ili će nas oni pobediti, ili ćemo mi. Nema tu mesta bilo kakvim pregovorima“, ocjenjuje Dragišić.

Podsjećanja radi, BiH je na četvrtom mjestu u svijetu, a prva u Evropi po broju članova ekstremističke organizacije Islamska država u odnosu na ukupan broj stanovnika, a te alarmantne brojke objavljene su u najnovijem izvještaju američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Po procjanama CIA, u ovom trenutku, na strani IS-a, ekstremističke organizacije koja je zauzela dio Iraka i Sirije, bori se 350 bh. državljana koji su otišli u džihad, odnosno 92 na milion stanovnika.

Na neslavnoj listi odmah iza BiH su Kosovo (83 džihadista IS-a na milion stanovnika), Albanija (46), Palestina (28) i tek onda velike evropske države, kao što su, primjera radi, Danska, Francuska, Velika Britanija i Holandija.

Komentarišući činjenicu da se BiH našla ovako visoko na ovoj listi, bh. bezbjednosni stručnjaci smatraju da i sama država BiH može biti tretirana kao bezbjednosna prijetnja, zbog čega zemlje u okruženju i EU mogu početi razmišljati o preduzimanju mjera.

„Dakle, ukoliko BiH ne preduzme radikalne korake ka uklanjanju tog zla, dovodi se u složenu situaciju“, ističu stručnjaci.

Planirali napad u Briselu?

Sjedište Evropske komisije u srcu Brisela jedna je od meta džihadista, tvrde holandski mediji, koji javljaju da je belgijska policija uhapsila muškarca i ženu turskog prijekla, za koje sumnjaju da su planirali teroristički napad na poznatu zgradu Berlimon. Napad je, navodno, trebalo da liči onome na Jevrejski muzej u Briselu, s konačnim ciljem ubijanja što više ljudi. Ne čudi, stoga, to što je u Briselu od juče ujutru pojačano obezbjeđenje evropskih institucija.

SAD i Francuska sprovode vazdušne udare na položaje džihadista Islamske države (IS) u Iraku, a slični udari planiraju se i u Siriji. Međutim, Toni Bler, bivši britanski premijer, ocijenio je da vazdušni udari neće biti dovoljni za pobjedu nad ekstremistima iz organizacije IS.

Frank-Valter Štajnmajer, šef njemačke diplomatije, kaže da Njemačka neće biti uključena u bilo kakve vazdušne napade ili kopnenu ofanzivu protiv IS.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se