23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Građani BiH neće više plaćati roming?

SARAJEVO, BANJALUKA – Građani BiH bi mogli u budućnosti da tokom boravka u zemljama regiona ne plaćaju visoke cijene rominga kao dosad.

Naime, kako je saopšteno iz Ministarstva komunikacija, potpisivanje sporazuma o sniženju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske planirano je za kraj septembra tekuće godine. Organizator ceremonije potpisivanja sporazuma je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

Kako su naveli, o detaljima potpisivanja i realizacije navedenog sporazuma bh. javnost biće na vrijeme obaviještena.

„Potpisivanjem sporazuma između ministarstava BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske nadležnih za oblast elektronskih komunikacija, a na temelju Uredbe o romingu u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama unutar zemalja EU, korisnicima usluga mobilnih komunikacija biće omogućeno ostvarivanje višestruke korisnosti“, navodi se u saopštenju.

U praksi, kako se pojašnjava, to znači da će korisnici mobilnih javnih komunikacijskih mreža prilikom boravka u navedenim zemljama, jednako kao i u zemljama članicama EU, moći nesmetano komunicirati, ne plaćajući ovu uslugu po sadašnjim neopravdano visokim cijenama.

„Očekujemo da će sniženje cijena rominga doprinijeti ne samo nesmetanom funkcionisanju zajedničkog tržišta, nego i povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija, što će usloviti ubrzan razvoj ovog tržišta kako u BiH tako i u zemljama regiona“, istakao je ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić.

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU. Za realizaciju sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH čvrsto podržavaju ideju ukidanja rominga, ali i podsjećaju da je potpisivanje ovakvog sporazuma u nadležnosti resornog ministarstva.

Takođe, nadaju se kako BiH neće ostati izolovana iz ovog dogovora.

Potrošači smatraju kako bi izostanak BiH u ovom sporazumu značio katastrofu za građane, kojima je dozlogrdilo plaćanje astronomskih računa pri povratku sa odmora, ljetovanja i poslovnih putovanja, kao i neizbježno gašenje telefona.

Svjetlana Šešlija, predsjednik Udruženja građana za zaštitu potrošača „Topeer“, kazala da će potrošači „jedva dočekati“ smanjenja cijena rominga i da će to posebno biti atraktivno zbog turističkih destinacija koje se nalaze u okruženju BiH.

Mediji iz okruženja prenose kako je Zoran Sekulić, direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore, kazao kako za ovaj sporazum nije potrebna saglasnost operatera, jer je dogovoreno da zemlje potpisnice dopune svoje zakone o elektronskim komunikacijama rješenjima koje propisuje sporazum iz Skoplja, a kojim su ranije precizirani detalji.

„Izjednačavanje cijena razgovora u romingu i u domaćem saobraćaju je neminovan proces“, ističe Sekulić i naglašava da je samo trebalo naći dobar model za njegovu realizaciju.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se