13.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Fond uštedio 18 miliona KM

BIJELJINA – U proteklom periodu Fond penzijsko-invalidskog /PIO/ osiguranja uštedio je oko 18 miliona KM isključujući iz isplate korisnike prava koji blagovremeno i propisno ne dostavljaju potvrdu o životu, jedinstveni matični broj, te uvjerenje o redovnom školovanju, odnosno studiranju, saopšteno je iz Fonda.

Akcija „Stop prevarama – do penzije pošteno“, koju je Fond pokrenuo prije dvije i po godine, iz dana u dan, kažu u Fondu, daje sve bolje rezultate.

Tako je u prvih osam mjeseci ove godine po ovim osnovama obustavljena isplata za 19.778 korisnika prava, ili za 38 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, čime je ušteđeno blizu šest miliona KM, ili za 1,7 miliona KM više nego u ovom uporednom periodu.

„U prethodnom periodu ovo pitanje je zanemarivano i niko se ozbiljnije njime nije bavio, te su tako i milioni maraka otišli u nepovrat, jer je i povrat sredstava putem regresnog postupka bio zapostavljan, ili se pak radilo o vrlo malim, zanemarivim sumama“, navode u Fondu.

U prethodnom periodu, pojašnjavaju, značajan broj korisnika prava koji živi van teritorije Republike Srpske potvrde o životu je dostavljao, ne u originalu, već faksom, telefonskim javljanjem, ovjerom kod organa koji nisu nadležni za taj postupak i slično.

Iz Fonda navode da su pojedini studenti dostavljali uvjerenja o redovnom školovanju, iako nikada nisu ni upisali fakultet, što Fond nije adekvatno provjeravao, i to je direktno uticalo na isplatu milionskih iznosa korisnicima prava koji u momentu isplate za to nisu ispunjavali zakonom propisane uslove.

„Ohrabruju i sve smjelije prijave savjesnih građana na besplatnu telefonsku liniju Fonda 080/050-100 i upućene prijave i predstavke na osnovu kojih je, nakon izvršenih provjera i procesuiranja, iz isplate za proteklih dvije i po godine trajno isključeno blizu 300 korisnika prava“, navodi se u saopštenju.

U Fondu očekuju da će uštede biti znatno povećane i mjerene u desetinama miliona maraka na godišnjem nivou nakon potpisivanja sporazuma o razmjeni podataka za umrle sa Hrvatskim mirovinskim zavodom, Republičkim fondom PIO Srbije, Penzionim fondom Slovenije i ranije sa Fondovima PIO Crne Gore i Makedonije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se