20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Fidel Kastro uporedio NATO sa nacistima

HAVANA – Bivši predsjednik Kube Fidel Kastro je oštro kritikovao Sjedinjene Američke Države i Evropu, optužujući ih za ratno huškanje, dok je predstavnike NATO uporedio sa nacistima.

U kolumni objavljenoj u kubanskim državnim medijima, otac tamošnje komunističke revolucije je takođe kritikovao američkog senatora Džona Mekejna zbog američke politike na Bliskom Istoku, nazvavši ga „najbezuslovnijim saveznikom Izraela“, prenijela je agencija AFP.

„U svijetu poslednjih godina nije bilo predaha, posebno otkad je Evropska ekonomska zajednica, pod strogim i bezuslovnim vođstvom SAD-a, odlučila da je vrijeme da se izravnaju računi sa onim što je ostalo od dvije velike nacije (Rusije i Kine), koje su prethodno herojski stavile tačku na imperijalistički kolonijalni poredak kojeg su svijetu željeli da nametnu Evropa i SAD“, istakao je 88-godišnji kubanski lider.

Kastro je takođe optužio Zapad za cinizam i dodao da je ta karakteristika postala „simbol imperijalističke politike“.

On je posebno izdvojio Mekejna, kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD 2008. godine, za kojeg kaže da je podržavao izraelsku obavještajnu službu Mosad i da je „zajedno sa tom službom učestvovao u kreiranju Islamske države, koja danas kontroliše značajan i važan dio Iraka, a navodno i trećinu Sirije“.

Kad je riječ o Sjevernoatlantskoj alijansi, Kastro je izjavio da ga njeni predstavnici podsjećaju na zloglasne SS odrede nacističke Njemačke.

„Mnoge ljude zaprepasti kad čuju izjave nekih evropskih portparola NATO-a, koji govore sa stilom i izrazom lica poput nacističkih SS odreda“, rekao je on.

Fidel Kastro je zbog slabog zdravstvenog stanja 2006. prepustio vlast na Kubi svom mlađem bratu Raulu, a od tada se bavi pisanjem knjiga i članaka, kao i primanjem stranih državljana.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se